SMHI uppgraderar till orange varning – kan komma 90 mm regn

Under lördagen gick SMHI ut med en gul varning för skyfallsliknande regn i Östergötland under söndagen. Men nu uppgraderar SMHI varningen för vissa delar av Östergötland, från en gul varning till en orange varning.

SMHI uppgraderar sin tidigare gula varning till en orange varning för vissa delar av länet.

SMHI uppgraderar sin tidigare gula varning till en orange varning för vissa delar av länet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2024-06-29 17:06

Den tidigare prognosen pekade på att upp till 60 millimeter regn kunde falla över Östergötland. 

Med den uppdaterade varningen är det nu risk för kraftiga regn- och åskskurar som under eftermiddagen kan ge 60-90 millimeter regn.

SMHI skriver att det finns risk för omfattande översvämningar som kan ge fastighetsskador, risk för förseningar och inställda avgångar inom buss-, tåg-, och flygtrafiken, samt risk för begränsad framkomlighet på vägar och järnvägar.

Viktigt att notera är att den gula varningen från tidigare under lördagen ligger kvar. Det är endast vissa områden som har blivit uppdaterade till en orange varning, nämligen de inre delarna av Östergötland. Ungefär från Mantorp och västerut.

SMHI påpekar även att det är svårbedömt var de kraftigaste regnskurarna hamnar och när. Stora lokala variationer i regnmängder förväntas, och det kraftigaste ovädret kan hamna längre västerut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!