"Det har blåst för mycket". "Det har inte regnat tillräckligt mycket". "Det blev aldrig riktigt varmt". Vem man än pratar med när vi kommit in höstmånaden september har åsikter om den sommar vi just avverkat. SMHI i Norrköping har nu sammanställt de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti och kommit fram till att årets upplaga är en typisk svensk sommar.
Medan centrala och södra Europa har präglats av högtryck och kraftig värme har lågtrycken från väster gett ett betydligt svalare väder på våra breddgrader, men nära mittfåran med svenska mått mätt.
När det gäller temperaturen så har det inte bjudits på några höga temperaturer, trots det så visar dock sommaren i allmänhet värden som ligger mycket nära det normala.
En stor del av landet fick inte en enda högsommardag (över 25 grader) under de tre månaderna. I maj var det dock högsommar på flera platser – östra Svealand och östra Götaland hade flest, kring fem, högsommardagar i maj. Inte en enda tropisk natt (minst 20 grader) fick vi uppleva.
Flest soltimmar på SMHI:s väderstationer hade kuststationerna, där Hoburg på Gotland med 929 soltimmar blev årets vinnare i soltoppen. Norrköping hamnade på nionde plats bland väderstationerna med 742 soltimmar.
När det gäller just soltimmarna kanske många tycker att det varit en dålig sommar, men enligt SMHI så har den inte utmärkt sig varken på plus eller minussidan.
Även sommarnederbörden blev nära den normala för en stor del av landet. Det finns dock ett par undantag. I bland annat norra Götaland har det varit ett underskott på nederbörd.
Och hur är det med blåsten då? Jo, i södra halvan av Sverige blev juni månad blev faktiskt en av de blåsigaste junimånaderna sedan systematiska vindmätningar inleddes 1996. Blåsten fortsatte i juli, om än inte lika envist. I augusti avtog blåsten.