Skuldsanering allt vanligare i länet

Fler östgötar söker skuldsanering. Statistik från Kronofogden visar att antalet ansökningar har ökat under de senaste åren.

Foto: Jessica Gow

Östergötland2016-02-05 15:00

Att få skuldsanering innebär att den skuldsatta slipper betala hela eller delar av sin skuld. Personen får under fem år leva på existensminimum och inkomster som överstiger det går till att betala skulderna. Efter fem år stryks de resterande skulderna.

Ifjol ansökte 462 östgötar om skuldsanering. Det var en ökning på 14 procent sedan 2014 och en ökning på ungefär 78 procent sedan 2009. Av 462 ansökningar kom 156 av dem från Linköpings kommun, vilket var nästan en tredjedel mer än under 2014. Den kommun som hade störst ökning var Ödeshög. Mellan 2014 och 2015 ökade antalet ansökningar med 280 procent.

– I Ödeshög gick det från fem till 19 personer och det är ändå en ganska markant ökning. Det är svårt att svara lokalt vad som beror på det, men man kan titta på två saker. Finns det något större företag som har lagt ner eller gått i konkurs under de senaste åren. Det påverkar till exempel arbetslösheten. Det andra skulle kunna vara att man faktiskt har satsat mer resurser på budget- och skuldrådgivare hos kommunen, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Normalt sett brukar skuldsaneringen öka ett par år efter en lågkonjunktur. Dock råder ingen lågkonjunktur idag och vi har inte haft det på ganska länge. Per-Olof Lindh berättar att det i dagsläget finns ett större behov. Kronofogden jobbar mer aktivt idag med att få de skuldsatta att själva lösa sina situationer. Och det är just skuldsanering många anser som en lösning.

– Det är aldrig bra att fler söker skuldsanering, men vi ser inte i dagsläget att det beror på en ökad konsumtion. Utan det stora flertalet som söker har dels gamla skulder och har drabbats av någon större livshändelse. Exempelvis skilsmässa, arbetslöshet eller en långtidssjukdom. Det ligger oftast i botten.

Förra året var 15 564 personer i Östergötland skuldsatta hos Kronofogden. En siffra som knappt har förändrats de senaste åren. Däremot har det minskat bland ungdomar i länet. Antalet skuldsatta 18-25 åringar är 18 procent lägre än under 2010. Och skuldsatta ungdomar upp till 17 år har det sedan 2010 minskat med 63 procent.

– Vi vill helst inte att folk kommer till oss överhuvudtaget. Men jag tycker att skuldsanering är en bra lösning. De flesta som klarar av det blir ekonomiskt rehabiliterade och kommer tillbaka i livet rent ekonomiskt. 80-90 procent av personerna återkommer inte till Kronofogden efter en skuldsanering, säger Per-Olof Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!