Vi har tidigare berättat om ryggkirurgen, Peter Ahlinder som tidigare jobbade på ryggkliniken i Linköping som tar emot patienter från såväl Östergötland och den sydöstra sjukvårdsregionen.
Efter en rad klagomål, avvikelser och tidigare varningar, både från arbetsgivaren och tillsynsmyndigheter anmälde Region Östergötland i juni 2016 läkaren för att han kunde utgöra en fara för patienters säkerhet.
Samtidigt som utredningen pågår på IVO arbetar läkaren återigen som kirurg i en annan region.
I slutet av april avslutades ytterligare ett patientärende som anmäldes av en patient efter att ha kontaktat oss i samband med vår rapportering för ett år sedan. Patienten som bor i Östergötland har uppgett att han blivit felopererad av läkaren tre gånger. Vi har varit i kontakt med patienten vid flera tillfällen. Han berättar att han fortfarande lider av operationerna som gjordes 2014.
– Det har påverkat både mitt yrkesliv och samliv. Jag har fått byta bostad eftersom jag har svårt att gå i trappor. Jag mår skit, säger han.
Efter den första operationen hade en skruv placerats fel. Operationen gjordes om två dagar senare, men skruven placerades då på samma ställe. Trots att röntgen visade att skruven hamnat fel ännu en gång vidtogs inga åtgärder förrän efter en månad då patienten själv kontaktade ryggkliniken och opererades då akut.
Efter misstagen anmäldes ärendet som en patientskada. Men någon lex Maria-anmälan gjordes inte av Region Östergötland.
Vi har kontaktat ryggkirurgen som hänvisar till sitt överklagande som han skickat till IVO innan beslutet fattades.
– Jag har även konsulterat andra mycket erfarna ryggläkare, skriver han i ett mejl till oss.
I sitt yttrande framför läkaren att det inte finns några entydiga riktlinjer på ryggkliniken i Linköping för hur en skruv som inte sitter optimalt ska omplaceras eller tas bort.
”Det är väldokumenterat att alla felplacerade skruvar ej behöver bytas”, skriver han. Det saknas dessutom vetenskapligt stöd för att en felplacerad skruv ska tas bort direkt, enligt Peter Ahlinder.
IVO anser dock att han inte utfört sitt arbete enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Beslut stöds bland annat på att den medicinskt ansvarige läkaren på ryggkliniken i ett yttrande skriver att kliniken har rutiner men som läkaren inte följt. Skruven borde tagits bort direkt efter att röntgen visat att den satt fel. Dessutom borde patienten ha följts upp extra noggrant med tanke på de tidigare komplikationerna.
Läkaren får därför kritik för att bristfälligt ha utfört operationer och för en ”undermålig” journalföring. Det finns inga journalanteckningar efter den andra operationen eller uppgifter om att patienten skrevs in för operation en tredje gång.
På IVO börjar ärendet kring läkarens lämplighet att komma in i sin slutfas, enligt handläggaren Örjan Dahlberg som även fattat beslut i det senaste patientärendet.
– Vi får väga samman resultatet av ärendena och ta ställning till om det finns skäl för ytterligare åtgärder i form av anmälan till HSAN.
Under läkarens sista åtta år på regionen var han inblandad i fyra lex Marior, varav tre handlade om feloperationer. Han fick två formella varningar av hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd (varningar utdelas inte längre) samt en skriftlig respektive muntlig varning från Region Östergötland. De två sista lex Mariorna gjordes hösten 2016 och de har IVO avslutat utan att vidta några åtgärder.