Sköna beskedet: Ingen midsommareffekt för vården

Trycket på sjukvården i länet är fortsatt högt – men den belastning man befarade på grund av smittspridning under midsommarhelgen verkar utebli.

Antalet sjukhuspatienter med konstaterad covid-19 har inte blivit så stort som Region Östergötland befarade efter midsommarhelgen.

Antalet sjukhuspatienter med konstaterad covid-19 har inte blivit så stort som Region Östergötland befarade efter midsommarhelgen.

Foto: Öst Media / Pontus Lundahl/TT

Östergötland2020-06-30 16:32

– Nu kan man nog säga att vi inte verkar få något stort inflöde av covidpatienter efter midsommar, vilket vi är otroligt tacksamma för, säger Region Östergötlands sjukvårdsledare Jessica Frisk.

Risken för att fler personer skulle kräva sjukhusvård efter högtiden bedömdes vara stor då många träffade släkt och vänner i det fina vädret och kanske inte alltid var så noga med att hålla avstånd.

Nu har drygt en och en halv vecka passerat och antalet patienter på sjukhusen med konstaterad covid-19 är ungefär lika många som den senaste tiden. På tisdagen fick 31 personer vård i länet (24 på vårdavdelning och 7 på intensiven).

– Vi har inte sett ett inflöde som är större än vi kan hantera. Kurva ligger stationärt, säger Jessica Frisk och fortsätter:

– Sedan kan det vara så att vi faktiskt har fått in flera patienter efter midsommar men att det vanliga flödet har sjunkit undan. Att det är därför vi ligger kvar på samma nivå, fastän vi egentligen borde ha fortsatt att minska.

Detta påverkar dock inte Region Östergötlands prognos.

– Nej, vi ligger fortfarande kvar inom den höjd vi har tagit för vården.

Sammanlagt har 3 330 personer i länet testat positivt för coronaviruset och 671 patienter med konstaterad covid-19 har skrivits ut från sjukhusen – där det trots att antalet covid-19-patienter inte ökar är fortsatt högt tryck.

– Vi har det väldigt fullt, men inte bara på grund av covid. De stora inflödena är av annan karaktär, säger Jessica Frisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!