Universitetssjukhuset i Linköping har gjort en anmälan om händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan framgår att kvinnan tidigare hade blivit förlöst med kejsarsnitt och att det även var inplanerat den här gången.
Kvinnan sökte akut vård på US i Linköping då hon fått sammandragningar. Men kvinnan skickades hem igen. Några timmar senare sökte kvinnan vård på nytt på grund av täta värkar och smärta i magen.
Då fick kvinnan besked om att fostret hade dött i livmodern.
Eric Hildebrand, medicinskt ledningsansvarig läkare för förlossningen på US, känner till fallet men kan inte uppge varför kvinnan skickades hem:
– Det är ett ledsamt fall och det görs en händelseanalys internt om det.
Östergötland liksom Kalmar och Jönköping är några av de regioner där riskerna för dödföddhet ses som störst, enligt en rapport från Socialstyrelsen förra året. Det har vi tidigare berättat om. Med dödföddhet menas barn som har dött i magen efter den 22:a graviditetsveckan.
Var det fråga om en dödföddhet?
– Ja, det var en fullgången graviditet men inte överburen, säger han.
Varför tror du att Östergötland sticker ut som ett riskområde?
– Det är svårt att svara på. Vi har jobbat aktivt för att upptäcka tillväxthämmande barn inom mödravården och gjort ett arbete med att införa extra kontroller om det finns misstanke om minskade fosterrörelser.
I Östergötland var 17 barn dödfödda 2019 och 20 barn 2018.
Totalt föddes 5 131 barn i Östergötland under 2019.