Skattehöjningen räddade landstinget

Inför förra valet stod den stora striden om skatten skulle höjas med 50 öre eller inte. Det rödgröna laget ville höja, det blå ville inte. De blå vann – men höjde sen skatten i alla fall. Med 65 öre per hundralapp.

Mamma Ida Johansson och Natalie Johansson är på besök på Vadstena vårdcentral.

Mamma Ida Johansson och Natalie Johansson är på besök på Vadstena vårdcentral.

Foto: Carolina Wahlberg

Östergötland2014-08-18 10:30

Anledningen till skattehöjningen var att den styrande alliansen (Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Vrinnevilistan och Kristdemokraterna) ”insåg verkligheten”, som Lasse Pettersson, VL, uttryckte det våren 2012.
Verkligheten stavades fortsatta ekonomiska svårigheter i omvärlden samtidigt som nya behandlingsmetoder inom vården kräver nya lokaler och satsningar för att minska antalet vårdskador, exempelvis infektionsspridning. Ett sätt att komma tillrätta med det sistnämnda är att bygga allt fler enkelrum med toaletter så att patienter slipper irra ut i korridorerna.

Det intensiva byggandet i Linköping, döpt till ”Framtidens US”, beräknades när beslutet togs i februari 2011 kosta den svindlande summan 3,85 miljarder.
En lång rad avdelningar ska få bättre lokaler de närmaste åren. Dessutom sker lokalförändringar på sjukhusen i Norrköping och Finspång.

Under den senare halvan av den borgerliga alliansens tid vid rodret har landstingets ekonomi förbättrats, mest tack vare skattehöjningen. Under 2012 skenade kostnaderna så att underskottet var på väg mot 189 miljoner kronor.
2014 hade det vänts till ett överskott på 709 miljoner kronor, vilket var 492 miljoner mer än budgeterat. Det extra överskottet berodde på avkastningen på placerade pensionspengar, 430 miljoner, och en engångsåterbetalning av sjukförsäkringspremier på 90 miljoner.

l Från 1 januari 2012 tog landstinget över det ekonomiska ansvaret för Östgöta-trafiken och har köpt en handfull nya tåg, bytt ut uttjänta bussar, samt höjt priserna på tätorts- och närområdesbiljetterna. Man har också satsat på att bli en del av Mälab, som samordnar och utvecklar kollektivtrafiken i Mälardalsregionen.

l Arbetet med att införa vårdval har fortsatt. Vårdval för hörsel infördes 2013, vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar 2014, och vårdval för mödrahälsovården är under utredning. (Vårdval för primärvård och fetmakirurgi infördes under förra mandatperioden.)

l 2013 utsågs Universitetssjukhuset i Linköping  till landets bästa universitetssjukhus av Dagens medicin. Vrinnevisjukhuset i Norrköping placerade sig på en tredjeplats i kategorin för mellanstora sjukhus. Och Lasarettet i Motala, LiM, blev likaså trea i rankningen över mindre sjukhus.

l Hösten 2013 fick LiM i stället svidande kritik för sin akutsjukvård av Inspektionen för vård och omsorg. IVO menade att det var politikernas fel att akutsjukvården inte var patientsäker. Sedan dess har landstingsstyrelsen beslutat om förstärkningar.

Fotnot: Landstingsskatten ligger på 10,67 kronor per intjänad hundralapp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om