"Är det verkligen så att våra sällskapsdjur ska behöva dö i våra armar för att det inte finns någon öppen klinik på rimligt avstånd?"
Den frågan ställer sig Linköpingsbon Eva Sträng och Monica Hilmeryd, bosatt i Västervik, i ett gemensamt brev riktat till Jordbruksverket, Svenska kennelklubben, Länsstyrelsen och veterinärer.
De kom i kontakt med varandra via Facebook där båda beskrev liknande upplevelser. När deras hundar blev svårt sjuka kvällstid möttes de av stängda kliniker och telefonsvarare – utom i Strömsholm. Men det ligger utanför Västerås och alldeles för långt bort, enligt Sträng och Hilmerud.
Vid åttatiden på kvällen på juldagen i fjol blev Monica Hilmeryds 7-åriga storpudel Zigge orolig och såg ut att vilja kräkas.
– Buken kändes som en trumma. Vi förstod att något inte var rätt och började ringa runt till veterinärer. Det var stängt och automatiska telefonsvarare överallt. Till slut kom vi fram till Strömsholm. Men vi har över 30 mil dit och förstod att vi inte skulle hinna, berättar Monica Hilmeryd.
Några timmar senare tog Zigge sitt sista andetag.
– Det var hemskt. Zigge hade klarat sig om han hade fått vård i tid. Vi lät obducera honom. Han hade magomvridning. Det opererar de, säger Monica Hilmeryd.
Eva Sträng kände samma förtvivlan när hennes blott ettåriga mellanpudel Ruby dog den heta sommaren 2019.
– På kvällen ringde jag runt överallt utan att få någon hjälp förrän nästa dag. På morgonen efter blev Ruby medvetslös i bilen på väg in till kliniken och de konstaterade att hon var hjärndöd, säger Eva Sträng.
Det var troligen en snabbväxande hjärntumör som orsakade dödsfallet och Eva Sträng tror inte att det gått att rädda hundens liv. Men svårigheten att få hjälp kvälls- och nattetid fick henne att reagera.
– Det är långt mellan Skåne och Strömsholm som har jouröppna kliniker. En jourklinik i Östergötland skulle täcka ett stort upptagningsområde. Tio mil skulle inte avskräcka någon djurägare att köra mitt i natten för att hjälpa sitt djur, säger hon.
Sträng och Hilmeryd anser att djurägare som betalar dyra försäkringspengar och lägger stora summor för att hålla sina djur friska har rätt till bättre service.
– Vi betalade 599 kronor i månaden för Zigges försäkring och de tar hutlöst betalt för veterinärbesök. När Zigge låg inlagd en helg för blodiga diarrér kostade det oss 28 000 kronor, säger Monica Hilmeryd.