Sjuksköterskorna om regionens förslag: "Ett hån"

Sjuksköterskorna på Vrinnevisjukhuset är inte nöjda med regionens förslag på åtgärder. Förslagen kommer inte lösa kompetensbristen, menar de. "Problemen är större än så här", säger sjuksköterskan Madelene Arbman.

Madelene Arbman, Emil Wallin, Jennifer Hawby och Jonas Levin är inte nöjda med regionens förslag, de menar att de är ett hån.

Madelene Arbman, Emil Wallin, Jennifer Hawby och Jonas Levin är inte nöjda med regionens förslag, de menar att de är ett hån.

Foto: Jenny Carlsson

Östergötland2022-03-31 20:15

På torsdagen presenterade Region Östergötland 16 punkter med förslag på åtgärder för att stärka kompetensförsörjningen inom 24/7-vården.

Jonas Levin är sjuksköterska på Akutvårdsavdelningen, AVA på Vrinnevisjukhuset. Efter att ha sett regionens förslag är hans reaktion att de är otydliga, och att det är få förslag som kommer påverka hans jobb.

 Han får medhåll av kollegan Madelene Arbman.

– Problemen är större än så här. I en verksamhet som fungerar är det här bra förslag, men det kommer inte lösa problemen vi har nu. 

Ett av förslagen är ett erfarenhetstillägg där den som utvecklar sin arbetsplats över tid får ett lönetillägg. Men det här förslaget imponerar inte på sjuksköterskorna.

– Vi känner oss inte sedda av vår arbetsgivare, vi är huvuden på en schemarad, säger Jennifer Hawby som också är sjuksköterska på AVA.

undefined
Madelene Arbman, Emil Wallin, Jennifer Hawby och Jonas Levin är inte nöjda med regionens förslag, de menar att de är ett hån.

Nyligen har många slutat på AVA. De som slutar lyfter lönen och arbetstiden som de största orsakerna till att de inte vill jobba kvar.

Emil Wallin som är specialistsjuksköterska på AVA berättar att han en ledig fredag började få sms om att det fattades personal till kvällen.

– Jag var på ett event och kunde inte hoppa in, men jag tänkte på jobbet hela tiden tills jag fick bekräftelsen om att någon annan tagit passet. 

De berättar om hur det i nuläget känns som en lyx att ta ett dubbelpass, då jobbar du från 06.45 till 21.30. Nästa dag börjar du jobba 06.45 igen. Men ändå väljer de hellre det än att bli inkallad sin lediga dag.

– Efter det är du hur trött som helst, säger Jonas Levin.

undefined
Sjuksköterskorna hade själva velat vara med och utforma förslagen.

Ett annat av regionens förslag är arbetstidsmodellen med renodlade natt- och helgtjänster. 

– Det låter fint men de flesta sjuksköterskor vill jobba färre nätter och helger, säger Jonas Levin.

Han säger att sjuksköterskor jobbar 40 procent av alla helger och att det är ett skäl till att de tror att höjd lön är vad regionen behöver satsa på för att få ordning på bemanningen.

Sjuksköterskorna är överens om att de hade velat vara delaktiga i att ta fram förslagen.

Madelene Arbman menar att regionens förslag är ett hån mot sjuksköterskorna som varje dag sliter för att leverera säker vård trots den akuta bristen på sjuksköterskor.

– Skulle de gå med här en dag skulle de skämmas över förslagen.

Beslut om regionens förslag ska tas på regionstyrelsens sammanträde den 6 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!