Sjuksköterskor flyr från onkologen

Det råder stor oro för vården av patienter med cancer på US i Linköping. Vårdplatser stängs, sjuksköterskor säger upp sig och dessutom vill ledningen slå ihop tre högspecialiserade avdelningar. Detta är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten, enligt flera fackliga företrädare och anställda.

Universitetssjukhuset permanentar en tidigare nödlösning och slår ihop tre högspecialiserade avdelningar.

Universitetssjukhuset permanentar en tidigare nödlösning och slår ihop tre högspecialiserade avdelningar.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2019-06-02 08:00

Det som tidigare varit en nödlösning på sommaren ska nu bli permanent i höst. På grund av personalbrist, framför allt vid lungmedicinska kliniken och hematologiska kliniken, ska nu dessa slås samman med onkologiska kliniken. Dessutom vill högsta ledningen att det ska gå fort. Från början var deadline första september, men efter påtryckningar från flera fackförbund har nu ledningen fått backa på tidsplanen.

LÄS ÄVEN:Chefen: Vi värnar om säkerheten för patienterna

LÄS ÄVEN:"Vissa saker kan inte placeras ut"

Oron är stor bland personalen som vi pratar med på de olika avdelningarna. Inte minst för att hälften av de 16 vårdplatserna på onkologiska kliniken kommer att vara stängda.

– Patientsäkerheten är hotad, säger en av de anställda. Helt plötsligt ska vi vårda patienter som vi inte har kompetens för. Man har inte gjort någon riskanalys alls. Det här måste allmänheten få veta.

Konkurrensen om vårdplatserna hårdnar och vissa cancerpatienter kommer att bli hänvisade till akutmottagningen vilket är en olämplig miljö för så pass infektionskänsliga patienter.

Den stora bristen på sjuksköterskor märks av på hela sjukhuset. Onkologiska kliniken är en av de verksamheter som har lyckats rekrytera sjuksköterskor, men trenden har vikt av. Vid årsskiftet började ett tiotal nya. I maj hade nästan lika många sagt upp sig. Arbetsmiljön har varit ansträngt under lång tid, enligt en anställd.

– Man har inte lyssnat på oss på golvet. Man har beslutat saker och ting utan att vi blir vidtalade. De som har bestämt det har inte varit här och pratat med oss alls. Det är mycket erfarna sjuksköterskor som försvinner.

Arbetssituationen blir allt mer pressad för den personal som är kvar. Fram tills häromveckan var det ett 50-tal arbetspass under sommaren som var obemannade.Därefter kom informationen om att slå ihop avdelningarna.

En av de anställda beskriver en rädsla för att äventyra patientsäkerheten och sin egen legitimation som sjuksköterska.

– De är inte rädda om oss, man bara kör över oss med ett sådant här beslut. Tidigare vid sommarsamverkan har det mer varit utlåning av lokal, inte ett samarbete. Det var en sommar som vi tvingades jobba natt själva för att få ihop semesterscheman. Då lade man ihop avdelningarna för att känna stöd hos varandra. Men då vårdade man sina egna patienter. Det här är något man inte gjort tidigare, säger man något annat är det att förmildra omständigheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!