Sjukhusclowner oroade inför filmpremiär

Professionella clowner på sjukhusen är oroliga inför premiären av skräckfilmen "Det" på onsdagen. Filmen baseras på Stephen Kings roman om en mystisk figur i clownkläder som sätter skräck i folk.

Sjukhusclownerna Karl von Tratt och Sigrid.

Sjukhusclownerna Karl von Tratt och Sigrid.

Foto: Fredrik Schlyter

Östergötland2017-09-12 21:00

Minns ni fjolårets våg av skrämselattacker med personer som klädde ut sig till clowner? Några som inte har glömt den tiden är sjukhusclowerna, som underlättar vården för svårt sjuka barn.

– Vi fick lägga ganska mycket tid och tankekraft på att folk klädde ut sig till clowner och skrämdes. Jag minns särskilt några barn som var oroliga för vår skull. De hade läst om att folk kunde ge sig på dem som skrämdes. Därför var de rädda att någon skulle slå oss! berättar Vanila Karlsvärd, verksamhetsledare för sjukhusclownerna i regionen och verksam sedan 17 år tillbaka.

Trenden att klä ut sig och skrämma folk på måfå startade i USA och England förra hösten, kanske i spåren av nyheten om en ny filmatisering av Stephen Kings berömda skräck­roman ”Det”, från 1986, med en obehagligt skrämmande clownklädd figur.

Trenden blev så stark att Stephen King själv offentligt bad folk att sluta.

På onsdagen har filmen premiär i Linköping, och Vanila Karlsvärd hoppas att det inte får några liknande följder. I Sverige finns 74 personer på 35 orter med yrkestiteln sjukhusclown. Arbetet är varierande, clowerna finns med hos barnpatienterna i allt från lekterapi till svåra behandlingar.

– Vi är utbildade skådespelare och clowner. Vi har också utbildning i att möta de här barnen, inte minst deras rädsla. Det kan vara rädsla för behandlingarna, eller för ett nålstick, säger Vanila Karlsvärd.

Hon understryker att varken clownfiguren i filmen "Det" eller de som klädde ut sig för att skrämmas, är några riktiga clowner.

– Nej, de är ju bara utklädda. Det går inte att jämföra. Egentligen skulle man vilja att de som skräms får komma och se hur en clown vänder rädsla till glädje och sprider hopp till dem som har det svårt! säger Vanila Karlsvärd.

Läs även:Polisen oroas inte för clownhysteri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!