Unika Sommenöringen ska räddas genom ny fiskväg

En ny fiskväg i Laxberg söder om Boxholm ska förbättra livsmiljön för den unika nedströmslekande Sommenöringen och flera andra arter. 30 miljoner beräknas projektet kosta.

En ny fiskväg ska anläggas vid dammen i Laxberg söder om Boxholm.

En ny fiskväg ska anläggas vid dammen i Laxberg söder om Boxholm.

Foto: Mats Andersson

Östergötland2023-06-02 05:01

– Vi kommer behöva göra åtgärder på ännu fler ställen i framtiden, men det känns bra att vi kan komma igång på en plats där det finns ett stort behov, säger Jakob Bergengren som är fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken.

Redan idag finns en fiskväg vid Laxberg, precis vid sjön Sommens utlopp till Svartån. Men den är gammal och har en begränsad funktion. Den nya fiskvägen blir i form av en strömsträcka som börjar en bit upp i Sommen och som sedan går förbi själva kraftverksdammen vilket gör att alla arter obehindrat kan vandra både upp- och nedströms.

Funktionen blir densamma som vid exempelvis Nykvarn i Linköping, där omlöpet fungerar mycket bra för vandrande fiskar och andra arter.

Planen i Laxberg är att sätta spaden i backen sent i höst och vara klara tidig vår 2024. Under själva arbetet kommer sjön Sommen att tillfälligt behöva sänkas, men enligt Jakob Bergengren behöver ingen vara orolig för vad som ska hända med exempelvis båtar och bryggor.

– Vi gör detta efter båtsäsongen och kommer gå ut med information i god tid.

I Sommen finns en unik stam av öringar som leker nedströms. Det vanliga är annars att fiskarna simmar uppströms för att leka.

– Stammen har periodvis haft det tufft, framför allt de uppströmsvandrande öringaungarna, men är fortfarande stark. Nedströmslekande öringar finns annars inte på speciellt många platser i Sverige, säger Jakob Bergengren.

Arbetet med att skapa en ny fiskväg har pågått i drygt tio års tid och är ett samarbete mellan Motala ströms samfällighetsförening (MSS) samt länsstyrelsen, Boxholms kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB. I MSS ingår förutom Tekniska Verken även Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi.

Redan under 2020 fattade MSS ett beslut om bygget. Det beslutet blev dock ogiltigt efter en dom av mark- och miljödomstolen. MSS började då om processen och lade fram en ny ansökan som bifölls under våren. 

Projektet, som beräknas totalt kosta cirka 30 miljoner kronor, är en frivillig miljöinvestering av MSS ägarbolag. Bolagen står för den större delen av investeringskostnaden, och resterande summa utgörs av bidrag från de övriga organisationerna som ingår i projektet.

– Den nya fiskvägen är ett mycket viktigt naturprojekt. Vi är många som under lång tid har arbetat hårt för detta, säger Jakob Bergengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!