Självmordet anmäldes inte trots ansvar

Alla dödsfall som kan vara arbetsrelaterade ska anmälas av arbetsgivaren till Försäkringskassan. Men i Elisabeths fall, som vi tidigare berättat om, har inte någon anmälan gjorts.

Östergötland2016-12-08 13:05

Arbetsgivarens ansvar att anmäla självmord och andra dödsfall som kan ha inträffat efter en arbetsrelaterad sjukdom regleras av socialförsäkringsbalken. Men långt ifrån alla arbetsgivare fullföljer sitt anmälningsansvar, enligt Ossian von Friesen, specialist på arbetsskadeförsäkringen på Försäkringskassan.

– Jag får ibland samtal från fackombud som anser att det är svårt att få arbetsgivaren att anmäla arbetsskador. Ett skäl kan vara att man är osäker på om det haft någon koppling till jobbet.

– Det är helt okej att arbetsgivaren skriver sin syn i anmälan, att man egentligen inte vet. Men arbetsgivaren har en skyldighet att anmäla skador som kan ha uppstått på grund av arbetet, det står i lagen, säger Ossian von Friesen.

Livränta för anhöriga

Även efterlevande kan vända sig till myndigheter för att få ett självmord prövat som arbetsskada. De får då ansöka om efterlevanderänta hos Pensionsmyndigheten. Om det finns skäl att pröva fallet vänder sig Pensionsmyndigheten till Försäkringskassan som gör själva arbetsskadeutredningen. Det är inte självmordet som prövas som arbetsskada utan sjukdomen som kan ha lett fram till självmordet.

– Då får man generellt ta reda på vad den försäkrade har varit utsatt för och om det funnits en exponering i arbetet som orsakat eller försämrat sjukdomen, som stress, arbetsbelastning eller kränkningar, säger Ossian von Friesen.

Det gäller att få en så heltäckande bild som möjligt och Försäkringskassan kan då ta hjälp av kollegor, skyddsombud, arbetsgivare, företagshälsovård och närstående.

Flera fall

Vid självmord kan det bli extra svårt att visa att arbetet gjort en person sjuk. Men det finns flera fall i Sverige där arbetsskada har konstaterats efter självmord. Ett av dem inträffade i Östergötland 2010 då en 51-årig man tog sitt liv efter att ha blivit sjuk av en tung arbetsbelastning och stress på jobbet.

– Sådana fall kan vara svåra att utreda eftersom arbetsbelastning i hög utsträckning är en subjektiv upplevelse, säger Ossian von Frisen. En del reagerar på ökad arbetsbelastning, andra på något annat.

– Det finns en hel del forskning om vilka generella faktorer som kan ge upphov till olika psykiska besvär som depression. Det som är svårt att utreda är hur någon som avlidit har reagerat på arbetet.

Nya krav

I våras kom nya föreskrifter som ställer högre krav på arbetsgivare när det gäller den psykosociala arbetsmiljön. Ossian von Friesen tror att det kan påverka mängden ärenden hos Försäkringskassan på sikt.

– Fler kommer nog bli uppmärksamma på att det finns ett samband mellan psykisk ohälsa och fysisk arbetsmiljö och kanske oftare vill att vi prövar sådana fall.

Det här ska arbetsgivare anmäla

Dödsfall som inträffar efter arbetssjukdom, där arbetstagaren exempelvis dött i hjärtinfarkt eller självmord, som med största sannolikhet beror på arbetssituationen ska anmälas till Försäkringskassan. Med arbetssjukdom menas sjukdom som uppkommit på annat sätt än vid olyckor, det kan vara faktorer som ensidigt eller tungt arbete, olämpliga arbetsställningar, stress, mobbning eller andra relationsbesvär.

Även arbetssjukdomar ska anmälas till Försäkringskassan. Exempel på det kan vara rygg- och ledbesvär, psykiska besvär, magsår, hjärtbesvär, allergier, hörselproblem.

Mindre personskador som uppstått i arbetet anmäls till Försäkringskassan medan allvarliga personskador och dödsfall anmäls både till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om