Självlärd kock tackar för maten i 24Corren

Lägg namnet Martin Andersson på minnet! Han är kock och kommer att leda matprogrammet Tack för maten i 24Corren och 24NT.

Foto:

ÖSTERGÖTLAND2015-03-19 10:24

Tidigare har han sänt matprogram i Uppsala. Han pratar mat i radio Uppsala och i TV Uppland. Kort sagt, han syns på alla möjliga ställen. Han är anställd kock/kökschef på Svenssons Krogar AB i Uppsala. Under det paraplyet ryms fem krogar där han chefer över 33 kockar.

– Mest skriver jag menyer, jobbar med personal och annat som inte är direkt matlagning, säger han.

Vi pratar genom telefonen, jag i Linköping och Martin från hemmet i Uppsala. Nu är han 31 år och har jobbat i köket sedan 16 års ålder.

– Jag började i disken men skröt så om allt jag kunde så efter två veckor fick jag börja i köket, skrattar han.

En rolig prick som bjuder på många skratt. Vad som är hans favoriträtt? Tja det beror på. Ibland hamburgare, andra dagar häftkräftor med god aioli.

– Egentligen gillar jag allt. Bara det är bra tillagat, förklarar han.

Nej, det är inget roligt att laga mat till sig själv. Men han och sambon Cecilia njuter gärna tillsammans vid matborden, varför inte en råbiff?

Jag försöker ändå pressa fram en favoriträtt ur honom. Men jag nästan ångrar mig när jag hör svaret:

– I så fall, grissida med mycket fett och aioli.

Låter det smaskigt? Tja, kanske om det är väl tillagat för att citera vår nya kock. Han beskriver sig själv som en köttmänniska, men ibland blir det bara grönsaker. Men nog äter väl alla kockar en ordentlig frukost? Nja, inte Martin som har nära till café med nybakad smörgås.

Han är också sin egen företagare. Två kokböcker är avklarade och ett par till på gång. En av kokböckerna gjorde han på beställning av ett företag vars anställda bidrog med recept. Som egen företagare har Martin också gjorde en del annat kul. Förra året var han till exempel gästkock i USA en dryg vecka.

Sändningarna till 24Corren och 24NT görs i Martins kök hemma i Uppsala. "Ganska hyfsat kök" säger han och gillar att få arbeta i känd miljö. Som sagt, lägg namnet Martin Andersson på minnet, då kommer säkert att höra av honom igen.

Läs mer om Martin på hemsidan martin@martinandersson.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om