SJ tar upp kampen om Arlanda

SJ satsar hårt på direkttåg mellan Östergötland och Arlanda. Det blir 7–8 dagliga avgångar – och på sikt väntas ännu fler.

Kampen om östgötska resenärer till och från Arlanda hårdnar. Både Swebus och SJ utökar antalet direktförbindelser.

Kampen om östgötska resenärer till och från Arlanda hårdnar. Både Swebus och SJ utökar antalet direktförbindelser.

Foto: Christine Olsson/TT

Östergötland2017-02-12 06:00

I förra veckan kunde vi berätta att Swebus ökar antalet direktbussar mellan Linköping/Norrköping och Arlanda. Nu visar det sig att SJ också vill satsa på flygresenärerna.

– Det har vi planerat länge, så det har inget med Swebus satsning att göra. Det här är en linje där vi har jättebra beläggning och stor efterfrågan. Vi vill öka antalet avgångar så mycket vi får för Trafikverket – det handlar bara om hur mycket plats det finns på spåren, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

I dag körs sex dagliga direkttåg från Linköping till Arlanda, med stopp i Norrköping och Stockholm. I andra riktningen går fyra tåg.

I augusti utökas trafiken med ytterligare en tur söderut, men den stora ökningen sker i december då det blir åtta dagliga avgångar till Arlanda och sju därifrån (fem på helger).

På längre sikt räknar Jan Kyrk med att det blir ännu fler direkttåg.

– Det här är en av de linjer som kommer att öka mest i hela SJ:s system. Linjen är i första hand en satsning på Östergötlands förbindelser med Arlanda. Därför kör vi den snabbare vägen över Katrineholm i stället för via Nyköping. Och vi stannar varken i Katrineholm eller i Flemingsberg, allt för att få ner restiden som blir cirka 2.10–2.15, säger Jan Kyrk.

Vågar man åka tåg om man har ett flyg att passa?

– Absolut. 89 procent av tågen är i tid på den här sträckan, det vill säga har max fem minuters försening. 94 procent är högst 15 minuter sena. Det visar att man kan åka tåg till Arlanda med ganska liten tidsmarginal, betydligt mindre än om man åker med den egna bilen, säger Jan Kyrk.

Men om tåget ändå blir försenat och jag missar flyget?

– Det är väldigt sällan vi hamnar i den situationen, men visst kan det hända. I det läget ger vi viss kompensation – men det är klart, vi köper ju inte en ny flygbiljett. Så ska man flyga till New York tar man väl till lite marginal när man reser, men det gör man ju med bilen också.

Direkttågen körs med dubbeldäckare, som har samma toppfart som snabbtågen, 200 km/tim. Efter Arlanda fortsätter de till Uppsala och Gävle. Det har fått en intressant bieffekt, enligt Kyrk.

– Även om det är väldigt olika inriktning på Linköpings och Uppsalas universitet, så ser vi att det har skapats mycket samarbete bara genom att det finns bra förbindelser. Det tar vi faktiskt åt oss äran för – vi har skapat kopplingar mellan universitetsstäderna som vi själva inte trodde fanns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!