Sent beslut om dispens inför hyrläkarstoppet

Hyrläkarstoppet som införs efter nyår slår hårt mot de små vårdcentralerna. Boxholm är en av dem får dispens men beskedet kom så pass sent att det har skapat stor oro i läkargrupperna.

Foto: Michael Svensson

Östergötland2016-12-09 15:27

Vårdcentralerna i Boxholm är en av de som haft det extra kämpigt med läkarbemanningen. Häromveckan fick de besked av regionledningen att de får dispens och får fortsätta ta in hyrläkare från 1 januari.

– Det var väldigt sent, säger Lars Karlsson, verksamhetschef på Boxholms vårdcentral. Det var sagt från början att man ingen skulle få dispens. Men utifrån den situation som växte fram så var vi ändå tvungna att ansöka om det.

Det sena beskedet har tillsammans med hyrläkarstoppet skapat en stor oro i läkargruppen eftersom det varit osäkert hur verksamheten ska bemannas och organiseras. En fast anställd läkare slutar i december. Från 1 januari står två av tre läkartjänster tomma.

En bit in i december visste Lars Karlsson fortfarande inte hur tjänsterna skulle bemannas.

– I dagarna blev det klart att vi kunde teckna långtidskontrakt med två hyrläkare. Dessutom kommer ett flertal underläkare att anställas som kommer få full handledning av distriktsläkare på vårdcentral.

Även tidigare har Boxholms vårdcentral haft långtidskontrakt med hyrläkare. Det har varit en dyr lösning men har ändå varit mer patientsäkert än att ta in hyrläkare då och då, enligt Lars Karlsson.

Under 2015 köpte Region Östergötland in hyrläkartjänster för totlat 31 miljoner kronor. Lars Karlsson håller med om att det inte är ekonomiskt försvarbart att fortsätta med hyrläkare. Men han är samtidigt kritisk.

– Vi har jobbat internt med många lösningar för att i samverkan med andra lösa det här men har inte lyckats. Då kan jag tycka att man inte sjösätter ett sådant här stopp förrän man har en bestämd plan för hur man ska klara av det.

I Österbymo ges också dispens men verksamhetschefen Camilla Lindberg kan ändå inte pusta ut. Av totalt åtta läkartjänsten finns 2,5 i tjänst efter nyår.

– Det kommer att bli tufft. Vi har även tre ST-läkare men de går alla snart på föräldraledigt.

Även där väntar en process innan hyrläkare kan vara på plats.

– Hyrläkare är ingen bra lösning i sig. Men för att få effekt av hyrläkarstoppet behövs det att fler regioner inför det samtidigt. Nu kan hyrläkarna åka till en närliggande region i stället för att ta en anställning i Östergötland, säger Camilla Lindberg.

Hon hade också önskat att man gjort en tidig konsekvensanalys. En möjlig nödlösning kan bli att slå ihop vårdcentralerna i Kisa och Österbymo nästa år.

Även Valdemarsviks vårdcentral får dispens från hyrläkarstoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!