De rapporter som finns om årets influensa talar för att den som drabbas blir ordentlig sjuk. Det visar fall i Australien och Nya Zeeland, de länder som Sverige brukar titta på.
– Men den kan förändra sig på vägen hit till Sverige, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.
Östergötland startar säsongens influensavaccinering 7 november. Som vanligt uppmanas personer i riskgrupper (se faktaruta) att vaccinera sig. Men östgötar, 65+, lyssnar inte riktigt på den uppmaningen.
– I länet hade vi förra året en vaccinationsgrad på 54 procent i gruppen 65+, och det är långt ifrån de 75 procent som WHO vill se, säger Britt Åkerlind.
Målet i länet är att nå 60 procent.
Varför finns det inget enklare sätt än en spruta, att få i sig vaccinet?
– I dag finns inget annat sätt för influensor. Försök har gjort med inhalator, typ som nässpray, men tyvärr var det inte så effektivt. Men tanken är god och ett enklare sätt skulle avlasta vården.
Minst villiga att vaccinera sig – i riskgruppen 65+ – är de mellan 65 och 70 år. Förklaringen, tror Britt Åkerlind, är att många i den åldersgruppen inte upplever sig som gamla.
Årets vaccin är något förändrat sedan förra året. Även om en vaccinering inte fungerar fullt ut, kan skillnaden – för äldre – mellan vaccinering eller inte, vara att hamna på intensiven med en långvarig sjukdomstid eller "bara" hamna på sjukhus och komma hem efter några dar.
Enligt Åkerlind finns också en önskan att arbetsgivare inom regionen och kommunen erbjuder sin vårdpersonal gratis vaccinering.