I Matteusgårdens källare i Norrköping stod dörren på glänt. Varje torsdag ges EU-migranter möjlighet att komma hit och duscha och tvätta kläder. Men på nyårsdagens kväll fanns också ett 20-tal sängar att tillgå för den som inte hittat någon annan möjlighet att undkomma nattkylan.
På härbärget ska den som behöver få sängplats för en vecka åt gången, mellan klockan tio på kvällarna och halv åtta på morgnarna.
– Det har att göra med att vi inte får jobba hur länge som helst i sträck, förklarar Olena Johansson, diakon i Svenska kyrkan.
"Här ser vi om någon är skadad"
Utöver att erbjuda sängplats fyller härbärget även en annan viktig funktion.
– Det är ju en kommunikationsarena också. Här ser vi om någon är skadad eller sjuk, eller behöver något annat. Det är inte så lätt att få kontakt med det svenska samhället annars, säger hon.
En av volontärerna som fanns på plats var Johan Christer Schütz.
– Vi har ställt i ordning lite mat. Soppa, kaffe och te, säger han.
På ett bord intill fanns rena kläder framlagda - vantar, sockor och annat.
– Vi saknar strumpor, långkalsonger, underkläder och termobyxor, säger Anda Rosen, en annan av volontärerna.
Fullt i Linköping
Vid öppningsdags hade ingen ännu sökt sig till härbärget.
– Vi vet inte om informationen riktigt har gått fram. Vi har ju inte riktigt vetat när vi skulle kunna starta, säger Olena Johansson.
I vanliga fall brukar det vara ett 20-tal EU-migranter som kommer för att tvätta och duscha och till dem finns det sängplatser att tillgå.
– Men i Linköping har de haft fullt och tvingats säga nej. Det kan få fler att på sikt söka sig till oss i stället, säger Olena Johansson, som dock hoppas att de ska slippa säga nej till någon.
"Det är en droppe i havet"
Från början fanns förhoppningen att starta verksamheten före jul. Men inte förrän nu har det löst sig med bemanningen.
– Det känns spännande att få starta nu. Vi vet att det här inte löser problemet i sig och vi känner ju att det är en droppe i havet. Men det är ändå ett strå till stacken. Vi är ju måna om att folk inte ska fara illa, säger Olena Johansson.
Planerna på att starta härbärget har mötts av mestadels positiva reaktioner.
– Det är inte någon som blivit förbannad och tyckt att det här inte är något som vi ska ägna oss år. De flesta som jag har pratat med tycker att det är bra, säger hon.
Fram till den 31 mars planerar de att hålla öppet.