”Att bestiga Kebnekaise är en tuff prövning, att göra det med en diabetesdiagnos är ännu tuffare. Diabetes är en ständig kamp mot höga och låga blodsockervärden, men vi vill visa att vi är större än våra toppar och dalar. Det blir symboliskt att visa det genom att bestiga Sveriges högsta topp.”, skriver Joanna Olsson, projektledare för KEB17, på Diabetesförbundets hemsida.
KEB17 drivs av ett initiativ från Ung Diabetes med framförallt två mål. Dels, att uppmärksamma diabetes och öka kunskapen och förståelsen för den dagliga kamp det är att leva med sjukdomen. Dels, att samla in pengar till forskningen om diabetes genom en insamlingskampanj. Bestigningen leds av den svenska äventyraren Ola Skinnarmo.
För Sandra Ludvigsson, 26 är bergsbestigningen symbolisk i dubbel bemärkelse.
– Dels går ju blodsockret upp och ned under en dag, precis som toppar och dalar. Men även när det kommer till den mentala biten kan det kännas som att man bestiger berg då och då.
Deltagarna är utspridda över hela landet och har mest kontakt via en Facebook-sida. Sandra, som läser sista året på läkarprogrammet på LiU, är den enda som deltar från Östergötland.
– Det är en poäng i att visa att vi kan göra mer än vad man tror. Det är inte så att vi bara sitter hemma och stirrar på blodsockermätaren, säger hon.
Sandra upplever både fördomar och okunskap om hennes sjukdom som hon menar bidrar till ett stigma. Typ 1 diabetes, förklarar hon, förväxlas till exempel ofta med diabetes typ 2, som är en helt annan diagnos.
– Det är ju den vanligaste allvarliga kroniska sjukdomen som drabbar barn i Sverige och folk vet inte vad det innebär vilket jag tycker är ganska katastrofalt. Det leder ju i sin tur till att forskningen inte får pengar. Ingen ger pengar till något man inte vet vad det är, säger Sandra.
Det är också ett stort personligt äventyr. De mentala och fysiska förberedelserna är individuella, trots ett detaljerat träningsschema. I helgen var hon ute på sin andra schemalagda testvandring. Sex timmar med ryggsäck längs Östgötaleden tillsammans med sambon och några kompisar.
– Det blir en liten äventyrsdag. Inte bara för att träna det fysiska utan också för att se lite hur blodsockret reagerar. Och vad man kan göra bättre så att man är förberedd när man väl ger sig ut.
Med på bestigningen kommer det att finnas en läkare och en sjuksköterska och dessutom finns det mycket kunskap i gruppen. Så Sandra ser inga större risker med äventyret.
– Det är alltid mer jag behöver tänka på, minut för minut varje dag. Men det här är ändå under väldigt kontrollerade former jämfört med om man sticker ut och backpackar med kompisar. Ryggsäcken kommer att vara full av choklad och frukt.