Sjukvården upptar den absolut största delen av regionens budget. Det är därför inte konstigt att den hamnar i fokus när regionens strategiska treårsplan för 2018 till 2020 och budget ska klubbas.
Att det finns problem som måste lösas inom sjukvården redan i dag var fullmäktige ense om över partigränserna. Att ekonomin framöver är kärv och att det i framtiden dyker upp nya utmaningar råder inte heller någon oenighet om. Däremot finns det olika åsikter om hur problemen ska lösas.
Marie Morell (M) var snabb med att anklaga majoritetens (Koalitionen för Östergötland bestående av S, MP, C och L) förslag på treårsplan för att vara viljelös och sakna framtidsperspektiv. Istället framhöll hon M:s och KD:s tjugofyra punkters program om hur vårdkrisen ska mötas. Ett program som det finns täckning för i en mer frikostig budget än majoritetens, framhöll hon.
– Vi måste vända på alla stenar, vi är också beredda på att lyfta på några som vi har beslutat om, sa Marie Morell.
– Vi lägger fram en ansvarsfull strategisk plan med framtidsfokus men vi pekar också på utmaningarna. Att utveckla den nära vården, optimera operationsresurser, uppnå en robust vårdplatssituation, ha rätt man på rätt plats och minska beroendet av hyrpersonal är några exempel på hur vi möter framtidens utmaningar, kontrade Mats Johansson (S).
Senare i debatten utvecklade partikamraten Christoffer Bernsköld frågan.
– Ökat välstånd ställer ökade krav på sjukvården. Ska vi lyckas måste vi göra på ett annat sätt än vad vi gjort. Inte mer av samma sak. Gamla invanda mönster måste brytas. I takt med att behovet ökar måste vi använda våra resurser bättre.
Vänsterpartiet tror inte på att omställning av vården räcker utan vill höja skatten för att ge sjukvården mer luft under vingarna. Den färdriktningen fick inte oväntat motstånd från M och KD. I det lägret tror man mer på att stödja näringslivet, få fler människor i arbete och därmed större skatteintäkter för regionen.
Sverigedemokraternas viktigaste förslag för att lösa den pressade personalfrågan inom sjukvården är att rekrytera annan personal än den sjukvårdande. Vårdserviceteam ska på så sätt kunna avlasta vårdpersonal.
En liknande idé har redan prövats i ett pilotprojekt som Kaisa Karro (S) berättade har fallit väl ut och nu planeras att genomföras på flera kliniker.
Vid fyra på tisdag eftermiddag var debatten, som började vid tio på förmiddagen, fortfarande inte avslutad.