Så vill Moderaterna vinna valet

Det är kaos i den östgötska sjukvården, men det är inte pengar som är problemet, enligt moderaterna Marie Morell och Christian Gustavsson, som på onsdagen presenterade sitt valprogram.

På onsdagen presenterade Christian Gustavsson och Marie Morell Moderaternas  valprogram där fokus ligger på sjukvården och ledarskapsfrågor.

På onsdagen presenterade Christian Gustavsson och Marie Morell Moderaternas valprogram där fokus ligger på sjukvården och ledarskapsfrågor.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-03-28 20:00

I dagarna har vi rapporterat om Region Östergötlands rekordstora besparingspaket på 400 miljoner. Därefter kom larmet om att planerade operationer ställs in på US. Rapporteringen kom lägligt när Moderaterna på onsdagen skulle presentera sitt valprogram. Sjukvården är i ett akutläge, men det handlar mer än om ständiga budgetunderskott, anser Marie Morell, gruppledare för Region Östergötland och andre vice ordförande i regionstyrelsen.

– Man kan tro att det är pengar som är problemet. Men det som behövs är ett bra ledarskap och bra arbetsvillkor för medarbetarna. Det är det stora bekymret just nu. Och det medför att man måste stänga vårdplatser och att man måste ställa in operationer som ger långa vårdköer.

I Moderaternas valprogram upptar sjukvården en stor del, men det handlar även om ledarskaps-, utvecklings- och näringslivsfrågor. Moderaterna håller fast vid sin ståndpunkt att skippa tankarna på en större regionbildning.

– Vi vill lägga kraften på att jobba med regionen och sjukvården här och nu, säger Christian Gustavsson, förbundsordförande för Moderaterna i Östergötland. Sedan kommer vi söka samarbeten med omkringliggande län. Det kan vara kollektivtrafik, bättre pendlingsmöjligheter och i sjukvården har vi redan ett sådant samarbete.

Han tycker också att regionen måste bli bättre på att prata om hela Östergötland, inte bara städerna var för sig. Östgötarna ska kunna förvänta sig likvärdighet i länet.

Andra valfrågor för regionens utveckling är fri företagsamhet, vilket kan vara att driva vårdcentral men det kan även handla om företag som tar fram tekniska lösningar som levereras till den offentliga sjukvården. Det ska också finnas klara spelregler för hur skattemedel hanteras, hur man agerar i upphandlingar och hur korruption ska bekämpas.

Inom sjukvården vill Moderaterna fortsätta satsa digitala lösningar, vilket kan bli en hjälp bland annat inom vården för psykisk ohälsa. De vill även korta väntetiderna för cancersjuka och stärka eftervården.

– Det som tidigare var en dödlig sjukdom är för många en kronisk sjukdom vilket betyder att du kanske medicinerar en mycket längre period och behöver en längre rehabilitering. Det ökar på mängden personer som är inne i sjukvårdssystemet, säger Marie Morell.

På nationell nivå jobbar Moderaterna för att återinföra kömiljarden som ska vara ett verktyg för att korta vårdköerna.

– Vi ser att det är väldigt viktigt att man får vård i tid. Man kan ta de här stoppade operationerna som exempel, det måste vara en stor frustration för dem som inte får sin operation, säger Marie Morell.

Alliansen är utgångspunkten för hur Moderaterna vill samarbeta och bygga koalitioner. I enskilda frågor kommer partiet söka blocköverskridande överenskommelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!