Det är SMHI som har sammanställt diverse statistik från sommaren. I stora drag kan man säga att juni var kall och juli var blöt, men augusti innebar en återgång till stadigare väder.
Maj månad bjöd på en hel del sommarvärme, men den försvann all världens väg i början av juni. På en rad orter i Västsverige blev juni faktiskt kallare än maj.
Midsommarafton bjöd dock på vackert väder och veckan därefter blev det varmt – i några dagar åtminstone. Sommarens högsta temperatur i Sverige noterades i Uppsala 28 juni: 32,0 grader. Sedan kom juli, regnet och översvämningarna.
Norrköping satte nytt regnrekord: sammanlagt 303,4 millimeter under juni, juli och augusti, vilket är den högsta siffran i staden sedan mätningarna började 1933. Dessutom blev juli rekordregnig.
I Linköping, där mätningarna började redan 1858, blev juli den näst regnigaste kalendermånaden som observerats, endast slagen av augusti 1945. Dessutom blev perioden juni-juli-augusti den femte regnigaste sommaren någonsin, endast slagen av somrarna 1960, 2012, 2011 och 1879. Hur många millimeter det blev nämner inte SMHI i sin sammanställning.
I mitten av juli varnade SMHI flera gånger för skyfall – och skyfall fick vi. 10, 13 och 17 juli öste regnet ner, och det var då Olofstorp i Mantorp drabbades av sina första översvämningar.
Stundtals blåste det friskt också. 10 augusti satte Norrköping och Horn nytt byvindsrekord för augusti.
Hela sammanställningen finns att läsa på SMHI:s hemsida.