Gå in i en butik som säljer hundmat och du inser att du har ett oöverskådligt urval. Inte nog med att det finns torrfoder i oändlig variation, där finns även färskfoder i frysar och konserver i långa rader. Även om man haft hund i hela sitt liv, blir man förvirrad och kanske till och med lite rädd för att göra fel. Hunden är ju en kär familjemedlem och ska ha det bästa.
Liksom för människor är kostråden många. Det vi tror eller vet om vilken kost som är bra för oss följer in i hundarnas värld och vi börjar ifrågasätta andelen kol-hydrater, förekomsten av gluten, det riktiga i att ge hundar processad mat så som torrfoder eller faller för råd om att hunden mår bäst av helt rå mat eller tror att de behöver olika typer av tillskott.
För att reda i detta vänder sig Paus till en av landets främsta experter på hundmat. Hon heter Marie Sallander och var fram tills för några år sedan knuten till Sveriges lantbruksuniversitetet i Uppsala där hon doktorerade i, ja just det, ämnet hundmat.
I dag jobbar hon som konsult för ett 20-tal olika hundmatsfabrikanter och återförsäljare. Det kan handla om att hon hjälper tillverkaren med att göra ett näringsriktigt foder eller utbilda återförsäljare i näringslära för hund. Dessutom jobbar hon med rådgivning, kursverksamhet och gör skräddarsydda recept till hundar med exempelvis allergi, diabetes eller övervikt.
– Jag tar inte ställning för något märke och inte heller för eller emot torrfoder, färskfoder, konserverat eller hemlagat så länge det uppfyller hundens energi- och näringsbehov och inte innehåller något giftigt, säger hon.
I dag har Marie Sallander tre hundar, en golden, en vorsteh och en flat. Hon köper foder till dem, men berättar aldrig vad det är hon köper. Hon vill inte förorda något särskilt foder.
Det mest bekväma är att ge hunden ett helfoder, det kan vara torrt eller blött, fryst eller konserverat så länge det innehåller de näringsämnen som en hund behöver. För den vanliga hundägaren finns det två sätt att kontrollera om det är fullgott. För det första ska det framgå på förpackningen att det är ett helfoder och för det andra ska hunden må bra av fodret.
Och man behöver inte välja det dyraste. Oftast är näringsinnehållet lika bra i de billigare fodren, medan de dyrare innehåller det lilla extra som egentligen inte behövs för att en frisk hund ska må bra. Det kan vara tillskott som gör fodret godare till exempel. Känner man sig osäker så är det oftast bäst att välja ett foder av de större tillverkarna, en del nya små företag kan ha dålig koll på hur ett väl sammansatt foder ska tillverkas råder hon.
Kan du ge några enkla råd kring hur man hittar rätt i foderdjungeln?
– Börja med att fortsätta ge valpen det som uppfödaren rekommenderar om det är ett helfoder för valpar, annars byt till ett sådant. Om hunden är av stor ras riskerar den att få skelettskador vid felaktig utfodring de första månaderna. Om du väljer torrfoder, konserv, färskfoder eller hemlagat är en smaksak. Om du väljer ett torrfoder, toppa gärna med tio till tjugo procent matrester. Blötfoder är oftast godare, men ofta dyrare.
Kolhydrater eller inte?
– Det finns en högljudd skara som framställer kolhydrater som något djävulskt men generellt sett kan hundar tillgodogöra sig kolhydrater mycket bra. En hund klarar sig visserligen utan kolhydrater, men det går lika bra med. Det är billigare och bättre för miljön. Ett torrfoder måste innehålla en viss andel kolhydrater, ofta upp till 50 procent, för att det ska kunna bakas till torrfoderbitar.
Spannmål eller inte spannmål?
– Hundar liksom människor kan vara glutenallergiker, men de är väldigt få. För de flesta hundar fungerar foder baserat på spannmål alldeles utmärkt. Vill man ändå av någon anledning inte ge spannmål finns det många andra källor till kolhydrater som majs, potatis och ris.
Vad är din mening om Barf?
– Jag tycker att maten ska tillagas för att döda elaka bakterier. Det finns belägg för att hunden har en annan matsmältning än vargen, så man behöver inte ge hunden rå mat för att efterlikna vargens kost. Det viktiga är, hur man än tillreder maten, att den är näringsriktig och eftersom de som ger enligt barf ofta inte har koll på sammansättningen kan det bli väldigt tokigt.
(Barf är en förkortning av biologiskt anpassad rå föda och är lite inne för tillfället.)
Hur vanligt är det att hundar är foderallergiker?
– Det är inte särskilt vanligt. Det är vanligare att de är allergiska mot luftburna ämnen. En foderallergiker är oftast allergisk mot någon speciell sorts protein. Därför kan man ofta komma till rätta med den genom att byta proteinkälla. Helst till någon som den aldrig ätit, som ren eller vilt. Ibland kan det hjälpa att ge samma protein som i torrfodret men i färsk form i stället. Om man ska laga egen mat så gäller det att göra det efter recept så att maten blir rätt sammansatt. Det finns särskilda dietfoder för allergiker där man slagit sönder proteinet så att kroppen inte känner igen det och därför inte reagerar mot det. Det är förstås en dyrbar process, därför är fodret väldigt dyrt.
Kan man med fodret stärka immunförsvaret och förebygga allergier?
– Vid SLU har vi visat att tikar i typiska allergi-raser som gavs animaliska produkter såsom köttfärs, äggula och filmjölk som topping på ett torrfoder under digivningen, visade sig få valpar som hade fem gånger lägre risk för inandningsallergi jämfört med valpar från tikar som bara gavs torrfoder. Mer forskning behövs, men vi forskare tror att bara torrfoder kan vara lite sterilt och att färska animaliska produkter är bra för att träna immunförsvaret i ung ålder, i alla fall för dessa allergi-hundar. Fiskolja har också visat sig vara bra för att stärka hudens immunförsvar.
Det finns en utbredd rädsla för att göra avsteg från det torrfoder man ger dag ut och dag in, år ut och år in. Finns det någon för- eller nackdel av att vara så märkestrogen?
– Om hunden mår bra av ett foder och tycker att det är gott finns ingen anledning att byta, men en frisk hund tål att byta foder. När jag gjorde min avhandling analyserade vi 50 fodersorter. Mina hundar fick äta upp resterna av alla sorter och det var inget problem. Det finns anledning att byta om hunden inte mår bra av det, om det är för dyrt eller om hunden inte tycker att det är gott så att den äter för lite.