Samtidigt som de flesta av oss ger oss ut på stan för att inhandla alla julklappar, ser många tjuvar också sin chans att göra lätta byten. Det är ett mönster som polisen ser varje år, men det finns också sätt att undvika tråkigheter. Calle Jerrhage är förundersökningsledare på polisen i Norrköping, och han nämner tre saker som man särskilt bör se upp med.
1.Julträngseln. Pengarna som vi svenskar spenderar under julhandeln varje år räknas i tiotals miljarder kronor. Och det märks på trängseln i köpcentren och shoppinggatorna, där det inte är ovanligt att vi stöter in i varandra av misstag. Har du otur kan den du stöter ihop med vara en ficktjuv som ser sin chans.
– Vad en ficktjuv lever på är distraktionen, säger Calle Jerrhage, och beskriver hur lätt det är för den vane tjuven att ta din plånbok ur jackfickan, handväskan eller ryggsäcken.
– Det går väldigt, väldigt fort. Och ju trängre det är, desto fortare går det.
Men det finns också sätt att undvika ficktjuvarna. Ett klassiskt misstag, särskilt bland män, är att gå runt med plånboken i bakfickan. Och många kvinnors akilleshäl är handväskan.
– Kan man som kvinna skippa handväskan, och istället ha plånboken i en ficka med dragkedja, är det bra, råder Calle Jerrhage.
Och bär man en väska med sig ska man aldrig lämna den utan uppsikt, som att till exempel lägga ifrån sig den i en barnvagn.
2. Ketchuptricket. En vanlig metod bland ficktjuvar är att de först spiller ut något över dig, till synes av misstag. Sedan har du plötsligt två personer som är "behjälpliga" med försöka torka bort fläcken. I själva verket handlar det om att de är ute efter dina värdesaker, och det här tricket har många varianter, förklarar Calle Jerrhage.
– Om någon spiller något på dig, säg vänligt men bestämt att du inte behöver hjälp, är hans uppmaning.
3. Smörgåsbordet. När man har 17 julklappar till mostrar och syskonbarn att inhandla, och gärna vill få allt överstökat vid ett enda besök på köpcentret eller gallerian, kanske man inte orkar släpa runt på alla kassar. Istället blir det gärna så att man lämpar av dem i bilen emellanåt.
– Jag förstår att man gör så, men det finns en risk med det, varnar Calle Jerrhage.
– För de kriminella är bilen är som ett smörgåsbord som bara väntar på att bli uppbruten, fylld med julklappar.
Det problemet kanske är svårare att undvika, om man inte vill släpa runt på kassarna eller dela upp handlandet över fler tillfällen. Men lämnar man saker i bilen är det åtminstone bra att fundera över var man parkerar, så att bilen inte står helt oövervakad, lyder polisens råd.
Sammantaget handlar det om att vara medveten om riskerna, och att tänka sig för när man ger sig ut i den intensiva julhandeln.
– Vi uppmanar folk att vara vaksamma, summerar Calle Jerrhage.