Så undviker du bränder på valborg

I april varje år gör räddningstjänsten ett 60-tal utryckningar till utomhusbränder i Östergötland. Flest bränder inträffar under Valborgsmässoafton.

Foto: Lars-Göran Norlin

Östergötland2017-04-30 12:00

Efter nyårsafton är det under valborg som räddningstjänsten får arbeta som allra hårdast. För att hjälpa räddningstjänsten på traven och östgötarna i allmänhet tipsar brandskyddsföreningen hur en säkrare majbrasa hanteras.

– De flesta tror att de eldar säkert, men ändå inträffar olyckor alltför ofta – och när elden väl sprider sig går det fort. Många bränder i Östergötland kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Brandskyddsföreningens fem bästa tips för säkrare majbrasor:

1. Sök tillstånd

Kontrollera först och främst att din kommun tillåter eldning. För Valborgsmässoeldar och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.

2. Planera för säker eldning

Placera elden så att byggnader, fordon och elledningar inte ska kunna skadas – beakta vindstyrkan och -riktningen. Se till att majbrasan bara innehåller fibrösa material såsom grenar, kvistar och ris, och inte exempelvis plast, däck eller övervintrande djur.

3. Välj rätt verktyg

Säker eldning kräver rätt utrustning – försäkra dig om att det finns en vattenslang, tillräckligt med vatten samt spadar och krattor för att kunna släcka mindre bränder. Se också till att ha en laddad mobiltelefon för att kunna ringa räddningstjänsten.

4. Var uppmärksam

Se till att elden är under ständig uppsikt av personer som känner till reglerna för bevakning. Övervaka även området under eldens rök vid större brasor.

5. Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök även platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!