Många pollenallergiker fick en tuff start på våren i år, med ovanligt mycket alpollen. Nu är det björkarnas tur att blomma och det är deras pollen som brukar ställa till med mest allergiska reaktioner.
Till Allergicentrum i Linköping kommer de allergiker som har svåra besvär trots medicinering. Där kan de behandlas med vaccination.
– Det ger en god effekt för de flesta och förebygger dessutom andra allergier och allergisk astma. Vi skulle gärna ge behandlingen till många fler om vi hade möjlighet. Vi räknar med att 1–2 procent av befolkningen skulle behöva hjälp och i dag vaccinerar vi bara 1,5 promille, säger allergiläkaren Lars Ahlbeck.
Problemet är att det är en dyr och tidsödande behandling. Det handlar om cirka 50 sprutor som ska tas under tre års tid.
Lars Ahlbeck har i flera år forskat på en metod där vaccinet ges i lymfkörtlarna i stället för under skinnet. Då räcker det med tre sprutor och åtta veckor.
– Den korta behandlingstiden skulle göra att vi kan ta emot betydligt fler patienter. Och kostnaden är beräknad till mindre än en tiondel, säger Ahlbeck.
Lars Ahlbeck har genomfört tre studier med den nya metoden, men än återstår det en del innan metoden blir godkänd att användas i större skala.
– Vi förbereder nu en gemensam nordisk studie som blir den största i världen med 1 000 patienter. Det spännande är att ett läkemedelsföretag går in i den här studien. Det gör att vi kommer närmare en registrering.
I väntan på en snabb och smidig vaccinationsmetod klarar sig de flesta pollenallergiker trots allt rätt bra med de vanliga, receptfria läkemedlen som finns på apoteket. Här är Lars Ahlbecks tips för att slippa rinnande näsa och kliande ögon:
* Använd desloratadin, finns receptfritt på apoteket. De billigaste är precis lika bra som de dyra. Ät regelbundet varje dag, tills pollensäsongen är över.
* Nässprej som innehåller kortison kan hjälpa.
* Om inte allergitablett och nässprej räcker, kan man komplettera med ögondroppar. Finns olika sorter, med antihistaminer respektive kromoner, och man får prova sig fram.
* Skölj näsan ibland – det finns utrustning att köpa.
* Duscha innan du går och lägger dig.
* Vädra inte på dagen.
* Häng inte tvätt utomhus.
* Vill du springa, så gör det på morgonen eller kvällen, eller när det just regnat. En pollenmask kan vara bra.