Så skyddar du dig mot åska

Åsksäsongen är här. Vernon Cooray, åskforskare vid Uppsala universitet, ger råd om vad man ska göra och inte göra när åskmolnen tornar upp sig.

Foto: TT

Östergötland2015-07-13 09:40

Vernon Cooray är professor i elektricitetslära på Uppsala universitet och har särskilda kunskaper om åska eftersom han har forskat på området i 45 år. Han berättar att mellan fem och sex personer träffas av blixten varje år. Av dessa avlider en av skadorna.

För att undvika att bli träffad finns det olika saker som man bör tänka på beroende på var man befinner sig när ovädret närmar sig.

Håll dig inomhus. Om du är utomhus och det inte finns några hus i närheten ska du se till att hålla dig borta från träd eftersom de är naturliga åskledare. De flesta som träffats av blixten har stått just under ett träd.

Undvik höga platser. På berg och även på öppna platser blir du lätt den högsta punkten.

Sitt på huk. Att göra sig så låg som möjligt är det bästa man kan göra.

Håll dig borta från vattnet. Har du oturen att befinna sig på en båt gäller det att stanna kvar ombord, hålla dig borta från masten och inte stoppa ner handen eller någon annan kroppsdel i vattnet.

Kör försiktigt. Bilar kan fungera som en metallbur som avleder blixten vid ett nedslag, så sitter du i en bil är du ganska säker. Men det gäller samtidigt inte alla bilar. Är du på väg någonstans - sakta ner. Med åska följer ofta kraftigt regn. Dessutom kan man bli chockad ifall blixten slår ner i bilen.

Duscha inte. Vattenkranar leder elektriciteten om åskan slår ner, så håll dig borta från duschen och vattenkranarna i köket och badrummet.

Undvik elektriska apparater. Men först ska du dra ur sladdarna från eluttagen innan åskvädret drar igång ordentligt.

Hur långt bort är åskan?

Ljuset från blixten rör sig med ljusets hastighet, 300 000 km/s, medan ljudet endast rör sig med cirka 0,33 km/s. Det är därför vi ser blixten innan vi hör dundret.

Den första delen av dundret hörs från den närmaste delen av blixten och den sista hörs från delen längst bort. Eftersom en blixt kan vara några kilometer lång blir dundret utdraget.

Om du räknar antalet sekunder från det att du ser blixten till du hör dundret och delar med tre så får du avståndet från blixten i kilometer.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om