Så ska vi sluta slösa på det viktigaste vi har

140 liter vatten, så mycket gör vi i Sverige av med per person och dygn. Nu startar en kampanj för att få oss att sluta slösa.

"Risken för vattenbrist är en fråga som ständigt är uppe till diskussion", säger Lars Edenhofer på Mjölby kommun.

"Risken för vattenbrist är en fråga som ständigt är uppe till diskussion", säger Lars Edenhofer på Mjölby kommun.

Foto: Hasse Holmberg, Sune Johansson

Östergötland2021-05-23 20:00

I Sverige har vi länge varit bortskämda med att vi har god tillgång på bra vatten. Här gör vi av med cirka 140 liter vatten per dygn och person medan danskarna bara gör av med cirka 100 liter. I och med klimatförändringarna måste vi börja använda vatten på ett mer hållbart sätt, något som de torra somrarna 2016, 2017 och 2018 fått många att inse.

För att få oss att använda mindre vatten har en riksomfattande kampanj dragit igång. Bakom den ligger bland andra branschorganisationen Svenskt Vatten som tillsammans med Länsstyrelsen i Östergötland och drygt hundra kommuner samt vatten- och avloppsorganisationer. Förutom länsstyrelsen är det i länet bara Norrköping som än så länge deltar i kampanjen Hållbar vattenanvändning genom det kommunala vatten- och avfallsbolaget Nodra. Men både Mjölby och Ödeshög är på gång:

undefined
Ödeshögs kommun som tar sitt vatten från Vättern har gott om den livsviktiga varan,

– Vi har inte kommit så långt än men vi ska vara med, säger Stefan Karlsson, driftchef för vatten och avlopp och renhållning i Ödeshög, som tycker att kampanjen innehåller mycket bra information.

 – Vi har gott om vatten eftersom vi har Vättern som dricksvattentäkt men det innebär inte för den skull att man kan använda hur mycket vatten som helst. Man kan nog inte prata om dricksvatten för mycket, snarare tvärtom.

Varje år läser kommunen av hur mycket vatten som har använts och enligt Stefan Karlsson har förbrukningen faktiskt minskat. Förra året förbrukade de cirka 3 000 abonnenterna 401 432 kubikmeter vatten.

– Vi kan också se att verksamheter som etablera sig tänker lite annorlunda och vi är också med där i samrådsmöten och tycker till om hur de ska hantera sitt vatten.

Som exempel nämner han den nya stora biltvätten i Ödeshög.

– Det vattnet återanvänds ett antal gånger innan man fyller på nytt, säger Stefan Karlsson.

Även Mjölby har beslutat att delta i kampanjen.

– Vi avvaktade lite eftersom vi först eftersom vi ville se vad den innebar, säger kommunens VA-chef Lars Edenhofer. Men idag (läs torsdag) har vi bestämt oss för att gå med i kampanjen. Det är alltid bra med enhetlig information oavsett om man bor i Linköping, Motala eller i Mjölby.

För Mjölby är tillgången på vatten god.

– Vi hämtar vårt dricksvatten i Svartån och det är väl vår lycka i dessa tider med torrperioder som kommer förmodligen rätt snart. Men risken för vattenbrist är en fråga som ständigt är uppe till diskussion.

undefined
En vattenkran som droppar slösar bort cirka en liter vatten i timmen.

På kommunens hemsida finns redan sedan tidigare olika tips på hur man kan spara på vatten.

Förra året såldes cirka 1 650 000 kubikmeter till dem som är anslutna till kommunalt vatten i Mjölby. 601 000 kubikmeter förbrukades av dem som bor i småhus. 

– Antalet småhus som är anslutna är 4 791. Per hus blir det cirka 125 kubikmeter i årsförbrukning. Om man antar att det bor i snitt tre personer i varje hus får man en dygnsförbrukning per person på cirka 115 liter, säger Lars Edenhofer. 

Resten av vattenanvändningen står fastighetsbolag och olika verksamheter för. 

Daniel Allvin, som är teknisk chef i Boxholm, har inte hört talas om kampanjen men konstaterar att kommunen köper det mesta vattnet från Tranås, och är därmed inte så sårbar. 

– Men det är klart, genom att minska användandet av vatten skulle vi kunna minska våra kostnader, säger han.

Kommunen har även en vattentäkt i Malexander som försörjer färre än hundra hushåll utanför säsong. 

Totalt debiterades 1 286 abonnenter i Boxholms kommun för 241 565 kubikmeter vatten under 2020. 

Vattenkampanjen

Kampanjen Hållbar vattenanvändning vänder sig till enskilda medborgarna med konkreta tips på hur man kan minska på sin vattenanvändning. Det handlar om allt från att stänga av kranen när man borstar tänderna till att inte tvätta bilen hemma på garageuppfarten.

Så här fördelas de 140 liter vatten som vi gör av med per person och dygn: 60 liter för personlig hygien, 30 liter för toalettspolning, 15 liter för disk, 15 liter för tvätt, 10 liter för mat och dryck, 10 liter övrigt. 

Källa: Svensk vatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!