Så ska vården utvecklas: "Kommer att märkas"

I ett försök att utveckla östgötsk sjukvård genom nya innovationer lanseras nu en satsning som ska föra samman forskare, innovatörer och entreprenörer.

Anna Fahlgren är professor vid Linköpings universitet och verksamhetsledare för East Sweden Medtech.

Anna Fahlgren är professor vid Linköpings universitet och verksamhetsledare för East Sweden Medtech.

Foto: Privat

Östergötland2021-11-19 04:48

Bakom satsningen, som är värd 30 miljoner kronor, står Region Östergötland och Linköpings universitet. Syftet är att skapa en slags arena där nya idéer och lösningar ska arbetas fram och utvecklas. Denna arena har fått namnet East Sweden Medtech.

– Vi ska fungera som en katalysator för att öka innovationer in till sjukvården. Vi ska identifiera behov och hinder i sjukvården och få ut det till akademin för att fånga upp nya innovationer som kan förbättra för patienten, säger Anna Fahlgren, professor vid Linköpings universitet som tillsammans med Terese Källberg från Region Östergötland är verksamhetsledare för projektet.

Anna Fahlgren talar om en "trippelhelix", en samarbetsform mellan näringsliv, forskning och offentlig sektor. Tidigare har dessa tre aktörer inte alltid varit helt samspelta och ofta kunde näringsliv och forskare ta fram produkter eller lösningar som sjukvården inte hade behov av.

Varför har det inte alltid varit så här?

– Sjukvården är under press hela tiden. Det är en utmaning att testa nya saker i sjukvården som redan är så pressad. Det behövs tid och pengar. Därför är det så bra att sjukvården är med från början i det här projektet.

När sjukvården är involverad direkt får entreprenörerna och innovatörerna bättre koll på vad som faktiskt efterfrågas.

– Det är unikt att allting kommer att drivas inifrån sjukvården. I många andra satsningar har det istället varit tvärtom, att innovationer har drivits utifrån.

– Ofta blir det att vi har många bra innovationer men vi saknar den slutgiltiga implementeringen: Hur ska vi få in den i verksamheten för att göra skillnad för patienten? För att lösa det måste vi in i sjukvården och förstå och lyssna, det har man lärt sig nu, säger Anna Fahlgren och nämner digitalisering av patologiska analyser och en ny typ av identifiering av riskfaktorer hos strokepatienter som exempel där andra trippelhelix-projekt gett lyckade resultat.

I styrgruppen för projektet sitter regionpolitiker, dekaner från universitetet, utvecklingsdirektörer från regionen och intresseorganisationer från näringslivet.

– Vi har personer från ledningsnivå från alla håll. Det här är ett engagemang som kommer att märkas.

 Vad förväntar ni er för resultat?

– På lång sikt vill vi kunna mäta att vi har nya innovationer som är för patientens nytta och som dessutom leder till nya företag och produkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!