Så ska välfärden klara värmeböljor

Efter förra sommarens värmebölja har Folkhälsomyndigheten konstaterat att omkring 700 personer fler än normalt dog under den varmaste perioden. Med detta som bakgrund testas nu ett verktyg för värmerelaterade händelser i välfärden.

Nu ska kommuner och landsting bli bättre rustade för framtida värmeböljor.

Nu ska kommuner och landsting bli bättre rustade för framtida värmeböljor.

Foto: Arne Trautmann/ Mostphotos

ÖSTERGÖTLAND2019-07-26 07:00

Det är Länsstyrelsen i Östergötland som ligger bakom projektet tillsammans med Region Östergötland, Linköpings universitet och kommunerna Finspång, Norrköping och Linköping. Verktyget består av verksamhetsspecifika checklistor med tillhörande bildmaterial.

– Det handlar om hur patienter, brukare och personal ska klara av att hantera värmeböljorna. Det är ofta enkla och kanske självklara råd, men om ingen nämner dem så blir de kanske inte av, säger Magnus Mateo Edström, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Han berättar att det sedan tidigare finns ganska mycket material av den här typen, men att det är väldigt övergripande och generellt.

– Nu tar vi fram verktyg för specifika verksamhetsområden och det kan göras väldigt lokalt, för till exempel vissa äldreboenden där det finns unika förutsättningar.

Risken för värmeböljor ökar och det kan förekomma stora lokala skillnader beroende på hur omgivningen ser ut.

– Det har gjorts mätningar som visar att det på platser med mycket asfalt och betong kan bli drygt tio grader varmare än på ställen med träd och grönska, den skugga som träd skapar är ovärderlig, säger Magnus Mateo Edström.

Projektet startade i april efter att man fått projektmedel från SMHI. I december ska det vara klart så efter sommarens tester har de hösten på sig att förfina verktyget.

– Resultatet av projekt ska kunna funka på fler platser och det var en förutsättning för att vi skulle få pengarna. Det ska göras flexibelt så att det kan användas var som helst i Sverige, säger Magnus Mateo Edström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om