Så ska universitetet göra högskoleprovet säkert

Det blir inte något högskoleprov i Motala eller Mjölby i vår. Av pandemiskäl vill universitetet bara använda sina egna lokaler.

För första gången blir det denna vår två olika högskoleprov, 13 mars och 8 maj.

För första gången blir det denna vår två olika högskoleprov, 13 mars och 8 maj.

Foto: Eva Dalin

Östergötland2021-01-20 08:00

Tidigare år har östgötarna kunnat välja mellan fyra orter: Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby. Men i höstas ströks Motala och Mjölby – och så blir det även i vår.

– Vi vill göra det så smittsäkert och tryggt som möjligt och det är lättare att göra i våra egna lokaler. I Motala och Mjölby har vi hyrt in oss externt, säger Annika Svenvik, chef för lokalboknings-, tentamens- och schemaenheten på Linköpings universitet.

I universitetslokalerna kan högskoleprovet genomföras med de rutiner och regler som gäller för vanliga tentamensskrivningar under pandemin.

– Vi har tentamenslokaler där det är gott om plats mellan borden och högt i tak. Vi släpper in högst 50 personer i salar som är gjorda för 150, berättar Annika Svenvik.

Universitets- och högskolerådet (UHR) skriver på sin hemsida att ID-kontroller ska göras utan kroppskontakt men att den som använder munskydd måste ta av det helt under kontrollerna.

Vårens högskoleprov kommer att genomföras vid två tillfällen, 13 mars och 8 maj. Datumen lottas ut och de som anmält sig får under denna vecka veta vilket provdatum de tilldelats.

UHR har i vår begränsat antalet deltagare till 70 000 – 35 000 per provtillfälle. Riktigt så många blir det inte; strax under 59 000 har anmält sig. UHR har också satt en tillfällig åldersgräns. För att få skriva provet ska man fylla minst 19 år under 2021. 

UHR påpekar att pandemiläget kan medföra att provtillfällen måste ställas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!