Jeanette Blackert, LRF-ordförande i länet, är själv svinbonde utanför Skänninge. Hon menar att utbrottet är olyckligt men inte oväntat.
– LRF har varnat i flera år för att det är en tidsfråga innan vi får in smittan i Sverige.
Alla lantbrukare ser över sin egen biosäkerhet nu. På Jeanette Blackerts gård har man slutat med studiebesök.
– Vi följer utvecklingen i Västmanland. Hittills är de konstaterade fallen koncentrerade till Fagersta och soptippen där, säger hon.
Grisbönder ser över förekomsten av vildsvin i närheten. Uppmaningen från LRF till medlemmarna är att om det är möjligt minimera mängden vildsvin runt gården.
– Man får försöka prata med markägare i närheten att skjuta av dem, säger hon och menar att det är en stor risk att Sverige har så många som 300 000 vildsvin i våra skogar.
Linus Perdegard som ansvarar för jakt Boxholms skogar menar dock att vildsvinsstammen har halverats.
Boxholms skogar ordnar jaktpaket på sina marker men de påverkas inte av utbrottet, säger han.
– Vi har redan 2019 gjort åtgärder, satt upp information på ställen där det kan komma besökare från Europa. De har haft massiva kampanjer i sina länder också, säger Linus Perdegård.
Boxholms skogar har inte haft jägare från de drabbade länderna på sin mark.
På Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och på länsstyrelsens hemsidor finns information om utbrottet i Fagerstatrakten. Där finns även svar på vad allmänheten kan göra för att förebygga spridning.
Pernilla Stridh är länsveterinär. Inga specifika åtgärder görs i länet i nuläget.
– SVA har i flera år tagit emot rapporter om dött vilt som hittas i markerna. De gör analyser och rapporterar till oss om det berör vårt län, säger Pernilla Stridh.
De allmänna instruktionerna till allmänheten är att inte slänga matrester i naturen. Viruset kan överleva länge i kött, även fryst och rökt kött. Har man besökt utsatta områden i Tyskland, Polen eller Baltikum ska man sanera kläder, skor och utrustning.
– Efter jaktresa utomlands ska man desinficera det man haft med sig, även hunden om man jagat med hund, säger Pernilla Stridh.
Jeanette Blackert gissar att smittan kommit in via transporter från Östeuropa, där afrikansk svinpest finns.
– Många chaufförer har sin mat med sig. Jag tror att viruset kommer från matrester på en deponi som vildsvin haft tillgång till. Utredningen kommer förhoppningsvis ge rätt svar.