Gunnar Berglund är Trafikverkets projektledare för arbetet. Han berättar att spårsäkerhetsarbete nu utförs i ett större område i och kring Mälardalen, bland annat i Östergötland där järnvägsspår i Mjölby, Motala, Linköping och Norrköping åtgärdas med svårforcerade två meter höga stängsel. Största arbetet i länet sker på delar av en sträcka på en mil mellan Åby och Fiskeby. I Linköping har en spårsträcka på cirka sex kilometer åtgärdats.
– Vi gör det här för att hindra spårspring och självmord, berättar Gunnar Berglund och fortsätter:
– Trafikverkets mål är att halvera antalet olyckor till 2020. Nu sker det 70–100 olyckor årligen i hela landet. Det kommer också att bli kameraöverakning, som prövas på en teststräcka i Skåne.
Trafikverket har stora problem med att folk befinner sig i närheten av järnvägsspåren. Det händer emellanåt att tågtrafiken måste stoppas när det kommer larm om obehöriga som vistas i spåren. Och det handlar inte bara om att livströtta personer ställer sig på spåren. I Norrköping plockade en kvinna blommor i närheten av spåret, vilket gjorde att tågen fick stoppas.
– Dagens persontåg är så tysta att det inte går att höra när de kommer, säger Gunnar Berglund och berättar att det för hela landet handlar om en miljardinvestering i säkrare spårområden.
– Det kommer att göras en uppföljning efter ett par år, för att beräkna effekten.