Några siffror ville dock politikerna inte presentera när de igår måndag kallat till presskonferens om regionens första treårsbudget. Det blev istället en presentation av visioner. Till siffror och konkreta satsningar vill de återkomma, om några veckor.
Vad vill då koalitionen uppnå?
I väldigt stora drag sammanfattas det med ledorden jämlikhet, klimatneutralitet och konkurrenskraft.
Jämlika möjligheter till god hälsa och vård. Att minska utsläppen av klimatgaser och kompensera dem som ändå måste göras, ska vara gjort fram till 2020. Östergötland ska bli så attraktivt att människor vill bo och verka här, hellre än någon annanstans. Eller som Anita Jernberger (fp) uttryckte saken:
– Om någon vill flytta hit ska den tänka "wow, i Östergötland finns det möjlighet för mig att leva". Vi ska jobba hårt för att man ska känna sig välkommen.
Vården i länet är redan i världsklass menar Mats Johansson (s), men det finns utmaningar. Till exempel hur bristen på vissa personalkategorier ska lösas.
– Det handlar inte bara om lön utan om att organisera arbetet på ett bra sätt.
– Vi måste frigöra oss från det beroendet av bemanningsföretag, sa han också.
Hur underskottet i hälso- och sjukvården ska tacklas är en utmaning som han inte gick närmare in på denna dag. Eller hur vården ska möta problemet med en åldrande befolkning.
Primärvården i socialt utsatta områden kommer få ett särskilt uppdrag i syfte att göra hälso- och sjukvården mer jämlik, förebådade han dock.
Förutom att regionen ska bli klimatneutral ska verksamheten så långt som möjligt bli giftfri. Det ska arbetas fram en ny måltidspolicy med sikte på närodlad, giftfri och ekologisk produktion av de livsmedel som serveras i regionens matsalar.
I början av september ska landsbygdsbefolkningen få reda på vad ett "robust landsbygdsresande" innebär, lovade Göran Gunnarsson (c). Det handlar bland annat om utbyggd anropsstyrd trafik. Den kollektiva stadstrafiken ska förbättras och regionen ska samarbeta med angränsande län om en god rörlighet över länsgränserna.
Koalitionen lovar att satsa hårt för att alla som kan arbeta ska få jobb.
Företag som vill starta eller vill växa ska få stöd.
– Vi ska sluta gapet mellan brist och efterfrågan på kompetens bland annat i samarbete med universitetet, lovade Anita Jernberger.