Den strategiska planen är på samma gång ett filosofiskt och ekonomiskt dokument som som ska fungera som inriktning för regionens verksamheter under åren 2017, 2018 och 2019. Riktigt färdig är inte planen och flera sidor ekonomisk information har därför lämnats blanka i det 57 sidor långa dokumentet.
Engångsbelopp
Men enligt den styrande koalitionen ska skattesatsen för år 2017 vara densamma som för i år, vilket innebär att 10,70 procent av östgötarnas beskattningsbara inkomst hamnar hos regionens politiker. Pengar som bland annat ska räcka till sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling, folkbildning och kultur.
Vid presentationen meddelande regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) att ett engångsbelopp på 65 miljoner ska läggas på hälsoinvesteringar som ska kunna hjälpa verksamheter att satsa mer långsiktigt.
– Vi vill tänka mer långsiktigt och mer kraftfullt. Det handlar om hälsosatsningar som kanske inte nödvändigtvis behöver ha effekt samma budgetår, sa han.
Koalitionens plan beskriver hur de styrande ska tänka när de fördelar de ungefär 14 miljarder årliga, omsatta kronorna.
"Vi är på rätt väg"
Den största tårtbiten, nära 10 miljarder kronor, används av den hälso- och sjukvårdande verksamheten inom regionen.
– Jag känner att vi är på rätt väg, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Christoffer Bernsköld (S).
Medan sjukvården brottas med problem vad gäller tillgänglighet och en personal som sliter för att räcka till tycker han ändå att politiken är på god väg att lyckas.
– Vi har inget att skämmas för. Vi har valt att fasa ut hyrpersonalen för att göra oss av med ett beroende som vi inte har råd att ha i längden, säger han.
Och vad gäller cancersjukvården?
– Vi har även fått nationell draghjälp från regeringens sida så det går åt rätt håll för alla, även för oss, fast visst ligger vi för lågt än så länge.
Hur ser du på överbeläggningarna?
– Jag är inte nöjd med den sits som patienter och medarbetare hamnar i. Det har varit lite av ett sluttande plan i många år som varierat lite nu och då, men med de satsningar vi gör på exempelvis specialistsjuksköterskor kommer vi att kunna rekrytera rätt kompetens i framtiden.
När Christoffer Bernsköld och Mats Johansson var i politisk opposition var deras vision att minska överbeläggningarna och de vårdrelaterade infektionerna, ta bättre hand om personalen och att öka antalet vårdplatser på sjukhusen.
Hur har det gått?
– Det är ungefär som med skolresultaten. Man måste fatta de beslut man tror ger resultat och vi försöker nu åtgärda grundproblemet med hyrpersonalen och med att se till att sjuksköterskor kan utbilda sig till specialistsjuksköterskor med lön.
Planen, som beskriver regionen utifrån fem perspektiv: samhälle, medborgare, process, medarbetare och ekonomi, ska klubbas igenom vid regionfullmäktige i slutet av juni. På onsdag lägger oppositionen fram sitt motbud, ett eget alternativ, till treårsplan.