Säker metod lovas när kvinnor ska ta eget prov för HPV

Kvinnor i Östergötland ska numera ta eget prov för HPV. Men hur ska det gå till och hur säkert är det? Vi ställde frågorna till Caroline Lilliecreutz, överläkare och docent på kvinnokliniken i Linköping.

Caroline Lilliecreutz, överläkare och docent på kvinnokliniken i Linköping, förklarar hur självprovtagningen för HPV ska gå till.

Caroline Lilliecreutz, överläkare och docent på kvinnokliniken i Linköping, förklarar hur självprovtagningen för HPV ska gå till.

Foto: Privat, PONTUS LUNDAHL /TT

Östergötland2021-08-27 06:00

Häromdagen berättade vi om att Region Östergötland inför självprovtagning för humant papillomvirus (HPV) för kvinnor mellan 23 och 64 år från och med 23 augusti. Självprovtagningen ska i de flesta fall ersätta de undersökningar för gynekologiskt cellprov som kvinnor tidigare blivit kallade till för att upptäcka symptom på cellförändringar eller livmoderhalscancer.

Enligt Caroline Lilliecreutz, överläkare på Universitetssjukhuset i Linköping, behöver kvinnor inte oroa sig för hur säker provtagningen kommer att vara när de ska utföra den själva.

– Vi har sedan cirka tre år bara analyserat förekomst av HPV-viruset på cellprovet i alla fall, så vi har gjort exakt samma primära analys i de flesta åldersgrupper. Skillnaden är att vi har haft möjlighet att titta på cellerna direkt om HPV-provet har varit positivt. 

Hon berättar att säkerheten vid självprovtagning är kontrollerad i flera studier. I bland annat Stockholm har man under flera år använt självprovtagning för drygt hälften av de kvinnor som screenas för HPV.

– Där har man sett att man hittar lika mycket livmoderhalscancer. Skåne har också börjat med generell självprovtagning. 

Självprovtagning infördes under pandemin som ett alternativ när mycket av den planerade vården fick ställas in. Även om självprovtagning som primär screeningmetod inte har forskats så mycket på så talar de studier för att det är ett bra alternativ, enligt Socialstyrelsen.

– Socialstyrelsen har gett dispens för att den här screeningen kan bedrivas så här till nästa år. Men det man tror är att den kommer permanentas efter det. Om man är osäker på något kring provet kan man alltid höra av sig till oss, säger Caroline Lilliecreutz.

Självprovtagningstestet kommer att kunna beställas hem via 1177 efter att kvinnan har fått en skriftlig kallelse, antingen hem i brevlådan eller digitalt. Provet skickas hem till folkbokföringsadressen med instruktioner och frankerat svarskuvert.

– Man tar en provtagningspinne och för upp fem centimeter i slidan och snurrar den lite. Man ska inte ta provet på livmodertappen utan det är ett vaginalt prov där man letar efter förekomsten av humant papillomvirus.

Provet skickas sedan till laboratorium för analys. När provet är klart får man svar på "Mina sidor" på 1177 Vårdguiden. Vanligtvis tar det upp till 28 dagar.

Självtesterna för HPV bygger på samma provtagningsmetod som hemtester för klamydia som redan finns, både i den offentliga vården och på den kommersiella marknaden.

Förutom att frigöra resurser tror Caroline Lilliecreutz att självprovtagningen kan få fler kvinnor att göra screeningen.  

– Det finns studier som visar att kvinnor som inte kommer på kontroller i hög grad har en större acceptans för självprovtagning. Och det är viktigt att kvinnor tar prov eftersom HPV-infektionen inte visar några symptom.

HPV-infektioner är relativt vanliga, drygt var tolfte kvinna över 30 år har en sådan infektion vid undersökning, enligt Cancerfonden. 

– Den är väldigt åldersrelaterad och är vanligare i de yngre åldersgrupperna. Det beror på att man ofta har fler sexuella kontakter. Den yngre åldersgruppen läker ofta själva ut den här infektionen, säger Caroline Lilliecreutz. 

Alla kvinnor som är 23–50 år ska testa sig vart tredje år, därefter vart femte till sjunde år. Sista provet tas vid cirka 64 års ålder.

Självtester av HPV

Socialstyrelsen har med anledning av pandemin infört tillfälliga föreskrifter om självprovtagning som gäller till och med juni 2022. Vid självprovtagning görs endast analys av HPV, inte analys för cellförändringar. 

De förväntade hälsovinsterna med självprovtagning, anses överväga de negativa effekterna, i vart fall så länge pandemin förhindrar cellprovtagning med analys för cytologi.

Avsikten är att de tillfälliga reglerna endast tillämpas när regionen inte kan genomföra den vanliga screeningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!