Halloween är en högtid som firas den 31 oktober varje år. En tradition bland många är att då klä ut sig i olika kostymer och fira det tillsammans.
De yngre barnen går runt och knackar dörr för att fråga om bus eller godis. Men en annan sida av halloween är att det konsumeras mer alkohol än vanligt – speciellt bland ungdomar.
I samband med alkoholen ökar även risken för att ungdomar ska råka ut för eller begå brott, så som misshandel eller våldtäkt.
– Det brukar leda till stök och bråk och eventuellt en och annan misshandel, kanske något till och med grövre än så. Det finns även en viss risk för att folk ska skrämmas och klä ut sig, och tyvärr är en del ganska tanklösa när de gör det. Folk kan vara för energiska eller ha något som ser ut som ett vapen. Det kan förorsaka polisutryckningar, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen, och fortsätter:
– Vi kan aldrig ta för givet att ett svärd eller något som ser ut som ett skjutvapen inte är riktiga grejer. Vi kan inte avfärda sådana ärenden utan måste åka ut och säkerställa.
Som förälder spelar man en viktig roll för att sätta gränser eller få sina barn att säga nej till alkohol. Ett bra tips är att komma överens med tonåringens andra föräldrar kring vilka regler som ska gälla för alkohol.
Polisen jobbar aktivt för att stoppa langare och spanar även runt vid försäljningsställen för att motverka att alkohol köps ut till minderåriga.
Enligt lagen är det förbjudet att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott kan fängelsestraffet bli så långt som sex år.