I höstas lämnade han sin tjänst som landstingsdirektör i Kalmar län för att axla rollen som regiondirektör inom Region Östergötland. Några veckor efter att han klivit på sin nya post började det blåsa kraftigt kring den tidigare regiondirektörens avgång. Att bli kritiskt granskad är något man får räkna med, berättar Krister Björkegren när vi ses en varm majdag i Trädgårdsföreningen.
– Det blir en del av jobbet och det är något positivt. Det kan vara utmanande och väldigt tufft beroende på vilka frågor och på vilket sätt det sker. Man får acceptera det och så har man en roll där det handlar om att kommunicera via medier, sociala medier och andra kanaler.
Linköping är hans hemort under de långa arbetsveckorna och däremellan åker han hem till familjen i Västervik.
– Vi funderar på att flytta och min fru är mest intresserad av Norrköping, och jag av Linköping, men barnen är inte så pigga på att flytta. Vi har varit i båda städerna ganska mycket genom åren.
Hans tidigare uppdrag har gjort att han redan vid sin tillträdelse hade bra koll på Region Östergötland och sjukhusen i regionen. Under de senaste 20 åren har han jobbat med utvecklingsfrågor inom den sydöstra sjukvårdsregionen som utgörs av Östergötland, Kalmar och Jönköping. Senast arbetade han som landstingsdirektör inom landstinget i Kalmar län. Då ansvarade han för frågor inom hälso- och sjukvård, kultur och kollektivtrafik. Numera har uppdraget utökats och han har ansvaret för hela regionens utveckling.
Blev du headhuntad till Östergötland?
– Nej, jag sökte genom vanligt anställningsförfarande, däremot var det jättemånga som hörde av sig till mig och sa att man trodde att jag skulle vara en bra kandidat.
Vad är du bra på?
– Jag har ganska stor ledarerfarenhet nu, både inom större och mindre organisationer. Jag har jobbat mycket med att leverera resultat vad gäller kvalité och tillgänglighet. Jag har jobbat både i privat och offentlig sektor, det gör att jag har en bred erfarenhet.
– Jag är också bra på att lyssna. Min roll handlar mer om att väga olika informationer och föra det åt rätt håll. I den form av organisation jag leder så är det oftast experter som har mest kunskap och det där är jag rätt bra på att hantera, även om det ibland står i konflikt till andra. Och så är jag väldigt utvecklingsinriktad och vågar satsa på människor och nya saker.
Finns det något som du har sjösatt sedan du började som du är stolt över?
– Det jag jobbat väldigt mycket med, tillsammans med tjänstemannaledning och medarbetare, är en långsiktig strategi och målsättning, framför allt ur hälso- och sjukvårdsperspektivet. Nu är vi mitt inne i ett regionalt utvecklingsstrategiarbete med alla kommuner och andra aktörer i hela Östergötland. Det kommer att vara styrdokumentet för att utveckla hela regionen.
– Vad gäller hälso- och sjukvård så är målsättningen att få en vård i världsklass. Man kan diskutera om det är en målsättning eller en vision men det visar på en hög ambitionsnivå.
Var tredje vårdcentral klarar att hålla vårdgarantin, att erbjuda läkarbesök inom sju dagar, vad tänker du kring det?
– Våra tjänster kan vara de viktigaste i människors liv och då måste man få tillgång till vård, sedan finns det alltid en medicinsk prioritering. Vi har ett lite föråldrat sätt att mäta tillgänglighet. I dag finns det andra sätt att möta oss, via video och andra kanaler, exempelvis 1177, och där har vi inga bra mätetal och där ökar tillgängligheten.
Vad ser du för utmaningar?
– Ska man prata om utmaningar som problem, så behöver vi jobba förebyggande med med folkhälsa i vissa delar av länet. Det kommer att vara stora utmaningar i all offentliga verksamhet i Sverige. I dag släpps SKL:s ekonomirapport och om man tittar på skatteunderlaget i offentlig verksamhet kontra åldersstrukturen och behovet hos befolkningen så har vi haft tio, tolv mycket goda år. De har följts åt varandra väldigt väl. Nu har vi väldigt stora gap och det ser vi nu. Behoven av befolkningen matchar inte de intäkter vi har via skatteunderlaget.
– En annan jättestor utmaning är kompetensförsörjningen. Ännu en rapport som nyligen kom från SKL, Sveriges viktigaste jobb, visar att om man fortsätter i offentlig verksamhet med den utveckling och takt som är nu så kommer man behöva rekrytera 500 000 personer fram till 2026. Sett till hur många som kommer finnas i yrkesverksam ålder, så finns inte de personerna att rekrytera till offentlig sektor. De här sakerna tillsammans gör att vi kommer att ha svårt att bemanna på samma sätt som vi har gjort historiskt. Vi måste hitta nya sätt hur vi ska leverera våra tjänster framöver.
Varför räcker inte pengarna till sjukvården?
– Vi har ju budgetar och de är till för att hållas och följas, men det är en utmaning att matcha dem och de ekonomiska förutsättningar vi har med det behov som finns i befolkningen.
Har man för lite pengar i budgetar eftersom regionens ekonomi är bra i stort?
– Nej, vi har de pengarna vi har och det är politiska beslut. Men det är en komplex fråga utifrån de utmaningar som vi står inför.
Dags att höja skatten?
– Det är en politisk fråga, men det är klart att om man tittar på de utmaningar vi har framåt så måste det till svåra beslut, sedan om det innefattar skattehöjningar eller andra verktyg är en mer politisk fråga.
Vi står inför ett politiskt val, är det något du vill ska komma i fokus oavsett parti?
– Gärna att man är hyfsat, politiskt, överens om en långsiktig strategi för hälso- och sjukvården i Östergötland. Sedan kan man ha olika åsikter hur man når målen. Ska vi ska kunna bygga resultat för östgötarna vad gäller kvalité, säkerhet och tillgänglighet så är det viktigt att tänka och jobba långsiktigt. Det vi gör idag kommer att ge resultat om kanske två, tre år, och om det handlar om regional utveckling, om tio år. Politiken handlar också om att skapa förutsättningar för rätt saker för Östergötland, att ha ett bra företagsklimat, bra livsmiljöer, att människor kan ta ansvar för sin hälsa och göra satsningar på grupper som har större behov.
– Jag tror också jättemycket på samverkan med staten genom länsstyrelsen, den statliga närvaron men också mellan våra 13 kommuner. Hur vi kraftsamlar för att göra Östergötland bättre, det ser jag gärna att man har med i en valrörelse.