Så ska det bli fart på feta östgötar

Östgötarna har blivit allt mer stillasittande och tjocka. En regional strategi ska därför utarbetas för att sätta fart på dem.

ARKIVBILD

ARKIVBILD

Foto: TT

Östergötland2015-10-04 12:00

Det kan låta tråkigt, självklart ja till och med tjatigt, men stillasittande och övervikt gör livet kortare och ökar risken för att bli sjuk.

Region Östergötland har därför avsatt 420 000 kronor till att utarbeta en strategi för ett aktivare Östergötland. För övrigt blir det enligt Christoffer Bernsköld, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, den första i Sverige.

– Vi vet att stillasittande är en betydande riskfaktor när det gäller ohälsa och vill skapa förutsättningar för fler att bli fysiskt aktiva. Genom projektet hoppas vi kunna bygga upp en rörelse underifrån, där många olika aktörer är engagerade, säger han.

Att goda levnadsvanor leder till ett längre och friskare liv är bevisat. Enligt WHO kan den som inte röker, äter hälsosamt, är måttligt fysiskt aktiv och har en måttlig konsumtion av alkohol räkna med ett i genomsnitt 14 år längre liv än den som har ohälsosamma levnadsvanor.

Men utvecklingen går inte mot att människor får bättre levnadsvanor. I östergötland ökar andelen såväl kvinnor som män med ett bmi över 30 (räknas som fetma enligt Vårdguiden). Likaså ökar andelen stillasittande. Andelen kvinnor som rör sig mer än 30 minuter per dag har visserligen ökat, men allt färre män är fysiskt aktiva i den utsträckningen. Allt enligt "öppna jämförelser folkhälsa" där 2014 jämförs med år 2009.

I Östgötakommissionen för folkhälsas rapport från förra året framgår att goda levnadsvanor är ojämlikt fördelad över den östgötska befolkningen. I de grupper som har låg utbildningsnivå eller upplever att de har dålig ekonomi återfinns kring dubbelt så många som rör sig lite jämfört med dem som har eftergymnasial utbildning eller upplever att de har god ekonomi.

Det är folkhälsovetare Matti Leijon, Region Östergötland, som får ett år på sig att utarbeta strategin. Han ser framför sig en strategi där många aktörer i samhället involveras i en gemensam satsning.

– Vi vet att det som gör effekt är när många, som exempelvis sjukvården, kommuner och idrottsrörelser jobbar tillsammans.

Han vill också att idéer och lösningar ska komma från människorna själva.

– För att engagera människor kan vi inte komma med lösningar uppifrån, vi måste fråga vad de vill ha.

Han har ett år på sig att utarbeta strategin. Planen är att 2017 ska bli det år då Östergötland sätts i rörelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om