Elledningen följer sin "gata" genom skogen, klättrar uppför branten och försvinner vidare bort över fälten innan nästa skogsdunge tar vid. Helikoptern skuggar ledningen från ovan, över den kuperade terrängen. Från sin plats bredvid piloten släpper inte Hans Hellsten ledningen med blicken för en sekund.
– Ledningen ser hel ut, inga fel, meddelar han medan helikoptern stiger ytterligare en bit.
Trakterna av Valdemarsvik och Gryt var hårt ansatta i vintras när snön och stormen slog ut elförsörjningen. Omkullblåsta träd lade sig på ledningsnätet och orsakade stor skada. När det var som värst var tusentals av Eons kunder utan el. De skadorna är sedan länge lokaliserade och åtgärdade, men just nu genomför Eon besiktning av sitt ledningsnät i Östergötland från luften.
– Vi vill inte att våra kunder ska råka ut för samma sak igen, säger Eons regionchef Björn Persson och följer med besiktningsmannen Hans Hellsten och piloten Jonas Sundberg på en tur för att kolla ledningarna från luften.
Under tio dagar granskas sammanlagt 300 mil elledningar i Östergötland.
– Det här är en årlig besiktning av vårt ledningsnät. I år känns den särskilt viktig med tanke på problemen i vintras. Valdemarsvik med omnejd är prioriterat. Vi letar efter fel på ledningar och stolpar och håller utkik efter träd som står för nära ledningsgatorna. De träd som hotar ledningarna beskärs eller plockas bort. Åtgärder för att säkra elförsörjningen i framtiden, säger Björn Persson.
Hans Hellsten är rutinerad i rollen. I 16 år har han besiktigat elledningar från luften över hela Sverige. Ett uppdrag som kräver både koncentration och falkblick.
– Med tiden får man blick för det. Jag vet exakt vad jag ska titta efter. Men det tar på krafterna att hela tiden sitta och bara titta på ledningarna där nere. Efter arbetsdagen är man ganska färdig och tom i huvudet, säger han.
Jonas Sundberg flyger så lågt han vågar och följer terrängens skiftningar.
– Just nu håller vi oss tio meter över trädtopparna, säger han och tvingas stiga brant när ledningsgatan klättrar över en skogsbeklädd brant mellan Valdemarsvik och Gryt.
Sedan Eon under senare år har säkrat sitt ledningsnät – dels genom att gräva ned en del av det i marken och dels genom att byta ut den gamla ömtåliga blanktråden – är de stora strömavbrotten mer sällsynta. I vintras blev dock många varse om att de fortfarande existerar.
Just nu är läget stabilt.
– På förmiddagen har jag upptäckt totalt fem träd som hotar ledningarna. Det är inte alls mycket. Framför allt inte om man jämför med förr. De fem senaste åren har medfört en stor förbättring. Det har jag kunnat se med egna ögon, säger Hans Hellsten.
Underhållsingenjör Joakim Sandvik på Eon energidistribution följer operationen från marken och är lättad över resultatet.
– Informationen är oerhört viktig, säger han.
– Eventuella problem når mig direkt och jag kan sätta in nödvändiga åtgärder. Vid ett akut ärende ska vi ha tekniker på plats inom en timme. Flygningarna nu har ett förebyggande syfte och det känns skönt att höra att läget är bra.
Hans Hellsten från ATS Kraftservice och Jonas Sundberg från HeliAir jobbar sida vid sida över hela Sverige. Innan insatsen i Östergötland betade de av Småland och i nästa etapp granskas statusen på ledningsnätet i Närke. Totalt följer de 2 300 mil ledningar i Sverige – drygt ett halvt varv runt jorden.