Så reagerar de lokala politikerna

Så här reagerar några av riksdagsledamöterna från Östergötland på Alliansens besked om misstroendeförklaringar mot tre statsråd i regeringen.

Politiskt spel. Linda Snecker från Norrköping, riksdagsledamot i Vänsterpartiet.

Politiskt spel. Linda Snecker från Norrköping, riksdagsledamot i Vänsterpartiet.

Foto: Matz Glimhed

Östergötland2017-07-26 16:00

Statsminister Stefan Löfven kan välja att själv avgå, de tre ministrarna kan tvingas avgå eller så blir det extraval. Det är vad riksdagsledamot Magnus Oscarssons (KD) från Ödeshög tror efter att Alliansen har väckt misstroende mot de tre statsråden socialdemokratiska Anders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist.

Linda Snecker (V) riksdagsledamot från Norrköping tycker däremot att dagens turbulens kring det väckta misstroendet mot statsråden mer handlar om politiskt spel än att få igenom en misstroendeförklaring.

Riksdagsledamoten Johan Andersson (S), från Motala, tycker att Alliansens misstroendeförklaring har väckts på tok för tidigt. I nuläget anser han att det hade varit bättre att invänta kommande förhör i Konstitutionsutskottet för att på så vis få all fakta på bordet innan man vidtar åtgärder.

– Min reaktion är att det är för tidigt väckt. Jag tycker att man först skulle avvakta ett ställningstagande från KU-förhören. Det blir mer relevant först när man har fått alla fakta på bordet, säger Johan Andersson.

Markus Wiechel (SD) svarar på frågan om hur han reagerar på Alliansens beslut via sms:

”SD har som enda parti varit tydlig från början med att vi inte har förtroende för dessa statsråd varför vi välkomnar att alliansen äntligen gör något. Jag kan konstatera att det var på tiden som alliansen reagerade, men är naturligtvis ändå mycket glad över beskedet. ”

Mathias Sundin (L)

– Jag tycker att det är fullt rimligt att väcka en misstroendeförklaring i det här läget. Det här är den största säkerhetspolitiska läckan sedan Stig Bergling för 40 år sedan. De här tre ministrarna har inte tagit det ansvar som de borde ha gjort och då är det inte konstigt att de tappar riksdagens förtroende.

Linda Snecker (V)

– Det handlar mer om att verka handlingskraft än att verkligen få igenom en misstroendeförklaring. Riksdagen har försökt få igenom en misstroendeförklaring vid sju tillfällen och aldrig lyckats och om jag förstått det rätt så krävs det 155 underskrifter från riksdagsledamöterna och det är en stor utmaning. Det är väldigt svårt att få in så många underskrifter när så många ledamöter de facto är på semester, rent praktiskt är det svårt och det är därför jag anser att det här handlar mer om att visa sig handlingskraftig. Vi har inte riktigt tagit ett ställningstagande ännu inom partiet om hur vi ställer oss till själva misstroendeförklaringen.

Magnus Oscarsson (KD)

– De här personerna har ju inte skött sina åtaganden (angående Transportstyrelen) och vi har helt enkelt inte förtroende för dem längre. Och det är ingen liten sak som har hänt, det handlar om Sveriges säkerhet. Vi anser att man inte har agerat som man borde ha gjort.

Och man har inte ens berättat för sin chef, statsministern om vad som har hänt. Han sade ju själv på presskonferensen att han hade velat ha informationen tidigare. Då måste vi visa att man inte kan göra så här som chef för ett departement och som minister. Därför har vi gjort det här.

Hur hade du reagerat om de avgår?

– Som jag ser det finns det tre scenarion. Ett är att Löfven meddelar att de tre ministrarna får avgå, som får ersättas med andra. Eller att han avgår. Det tredje att man utlyser ett extraval. Jättesvårt att säga om vad som ska hända. Men vi menar att de här tre inte har förtroende längre, därför måste man som regeringschef göra något för att återupprätta det förtroendet.

Finn Bengtsson (M)

– Jag tycker att en misstroendeförklaring är en naturlig följd av det som hänt. Sedan kan detta leda till en regeringskris. Jag har varit kritisk mot decemberöverenskommelsen, jag tycker det hade varit bättre att ha extraval redan då. Då hade vi stått upp för vår politik, nu blir det taktiserande. Men nu är vi där vi är och vi måste försöka få en borgerlig regering.

De är kompetenta alla tre men Anna Johansson är den som är minst färgstark. Anders Ygeman och Peter Hultqvist har tyngre positioner. Hultqvist skulle vara en tung förlust för Löfven. Ygeman och Hultqvist satt i säkerhetsrådet tillsammans med Löfven så man kan undra vad de har sysslat med? Det här borde ha förts fram till statsministern. Det har begåtts en del konstigheter som gör det berättigat att väcka misstroende. Det är bra att det finns en stridsvilja hos Moderaterna.

Magnus Oscarsson
Magnus Oscarsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!