I maj fattade regeringen beslut om att länsstyrelser i Sverige skulle kartlägga och analysera vattennivåerna. Uppdraget var tänkt att redovisas 15 juli, men har nu förlängts till 23 september. Grundvatten delas in i små och stora magasin. De små magasinen är de som har egen brunn, medan de stora är till för kommunala vattenförsörjningar. Enligt Magnus Mateo Edström, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Östergötland, ligger vattennivåerna under eller mycket under det normala för årstiden i Östergötland.
– Det har varit låga nivåer de senaste somrarna, framför allt under 2017 var det kritiskt. Bedömningen från de kommunala vattenproducenterna är att det inte är några problem under den närmsta tiden och framåt. De som kan komma att ha problem är de som har enskild vattenförsörjning med egen brunn. Under de senaste åren har många gjort åtgärder med nya brunnar eller fördjupat sina redan befintliga brunnar, berättar Edström.
Enligt Edström har Östergötland bra förutsättningar för att klara dricksvattenförsörjningen under längre period av torka. Det beror på att man till stor del tar vatten från större sjöar och vattendrag.
– Det finns väldigt stora vattenmagasin och det ska vara torka under många år innan det uppstår bekymmer. Fler kommuner skulle behöva satsa på reservvattentäkter. Men det finns nationella resurser som man kan ta till om det blir en akut kris under en begränsad tid.