Så mycket kostar smitningarna

Att smita från en olycksplats är inte bara brottsligt – det kostar också samhället stora summor.Förra året betalades över 200 miljoner kronor ut i ersättningar till följd av smitningar.

Foto:

Östergötland2017-05-21 20:30

I början av veckan drabbades gravida Angelica Billevik när hon prejades av en bilist på länsväg 1120 mellan Olstorp och Heda ridklubb. Bilisten smet från platsen. Färden slutade med en chockad familj och ett besök på Universitetssjukhusets akutmottagning.

Häromveckan blev en annan cyklist påkörd av en person på moped – som också försvann efteråt utan att ge sig tillkänna. Det skedde i Boxholm.

I slutet av april körde en bilist på en hund som hade slitit sig, och smet sedan från platsen. Även det skedde i Boxholm.

Det här är bara några, men allvarliga, incidenter den senaste tiden i Östergötland. Och smitningar är dessvärre en vanlig företeelse.

Läs mer: "Bara inte vår lilla bebis blev skadad"

Under 2016 inträffade över 20 000 trafikincidenter eller olyckor med okänd gärningsman. Kostnaden: över 200 miljoner kronor. De flesta handlar om parkeringsskador där den skyldige inte gett sig till känna.

Det är Trafikförsäkringsföreningen, TFF, som betalar ut ersättningar för smitningsolyckor i Sverige. Bara hos TFF ersatte man 20 000 parkeringsskador och andra smitningsskador till ett värde av 235 miljoner kronor under 2016.

– Skadorna efter smitningar är inte alltid stora, men de är många och ofta onödiga, säger Dan Falconer, i ett pressmeddelande. Han är försäkringsbolagets Ifs representant i Bilförsäkringskommittén, som lyder under TFF:s styrelse,

Smitning, eller att obehörigt avlägsna sig från en olycksplats, är ett brott och föraren kan förlora körkortet och tvingas betala dagsböter. Blir någon skadad i olyckan riskerar man att dömas för grövre brott än så.

Läs mer:Ingen mänsklig rättighet att smita från olycka

Bland parkeringsskadorna finns också ett stort mörkertal eftersom det ofta saknas bevis och vittnen. Det riktiga antalet smitningar under förra året är därför antagligen långt högre än de 20 000 incidenterna man känner till.

Om du själv råkar ut för en parkeringsskada eller en annan smitningsolycka som du tror orsakats av ett annat fordon ska du först anmäla det till polisen och sedan till ditt försäkringsbolag. Är bilen relativt ny och fortfarande har en gällande vagnskadegaranti hör du av dig till det försäkringsbolag som har hand om garantin för ditt bilmärke.

– Är du själv den som backar på en annan bil ska du självklart meddela det till ägaren. Du kan lämna en lapp eller hitta kontaktuppgifter genom att kolla upp registreringsnumret. Sådana här skador hanteras av försäkringsbolagen, det finns ingen anledning att göra sig skyldig till smitningsbrott, säger Dan Falconer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!