Nyligen presenterade Nils Holgerssongruppens sin årliga kartläggning av elpriserna i kommunerna. Den visar att elkostnaden i Östergötland har ökat med 48 procent vilket ligger i nivå med rikets genomsnitt på 47 procent. Men priserna varierar mellan kommunerna i länet. Det skiljer 14 procent mellan den som har högst respektive lägst elkostnad.
Störst procentuell ökning i Östergötland har Linköping, som har sitt fasta nät hos Tekniska verken, med 56 procent. Därefter kommer Mjölby där den totala elkostnaden (elnät+elhandel+skatt+moms) har ökat med 52 procent. Övriga kommuner i länet har en ökning på 47 procent.
De skenande priserna för elhandeln slår även mot avgifterna för vatten, fjärrvärme och avfall, enligt Nils Holgerssongruppen som nu flaggar för att hushållen kommer få höjda taxor. Det berör även den fasta kostnaden för elnätet.
Jonny Cammerfjord, vice vd och ansvarig för marknad och försäljning på Mjölby-Svartådalen Energi AB, berättar att man i skrivande stund räknar på priser och eventuella höjningar.
– Det ska presenteras för bolagets styrelse inom kort. Så innan dess kan vi inte ge något definitivt besked. Men när det är ett högre elpris så får elnätsverksamheten en högre kostnad för sina förluster i nätet. Med det i åtanke så, ja, det kan vara så att elnätet behöver kompensera för de kostnader som elhandeln har dragit fram med.
I kronor har priset för elnätet i Mjölby ökat från 65,8 öre per kWh till 67,1 öre vilket är den lägsta höjningen i länet. Den totala elkostnaden som Mjölbybor får betala har stigit från 185,3 till 281,6 öre per kWh (en höjning med 52 procent). Näst efter Tekniska verken har Mjölby fortfarande länets lägsta elnätskostnad.
Högst elnätskostnad i länet har de kommuner som hör till E.on:s område (Kinda, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Ydre och Åtvidaberg). Där har elkostnaden ökat från 209,4 till 307,8 öre per kWh. Fem kommuner har sitt elnät hos Vattenfall (Boxholm, Finspång, Motala, Vadstena, Ödeshög) och där har elkostnaden ökat från 203,1 till 297,7 öre.
Nils Holgerssongruppens rapport ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” har getts ut sedan 1996. Gruppen företräder Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.