Polisen: Många poliser skadades i upploppen

Efter upploppen i Linköping och Norrköping under påskhelgen har omkring 100 anmälningar om skadade poliser kommit in till myndigheten.

Ett större antal poliser var på plats i Skäggetorp när den högerextrema politikern Rasmus Paludan skulle demonstrera i stadsdelen på skärstorsdagen. De tvingades dock retirera.

Ett större antal poliser var på plats i Skäggetorp när den högerextrema politikern Rasmus Paludan skulle demonstrera i stadsdelen på skärstorsdagen. De tvingades dock retirera.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2022-04-26 13:39

Polisen skriver i ett pressmeddelande att det från anställda i polisregion Öst har kommit in 46 anmälningar om skador och tillbud i samband med upploppen i Skäggetorp och Navestad under skärtorsdagen och påskdagen. 

Dessutom har det inkommit 48 anmälningar från medarbetare i andra polisregioner som arbetade i Östergötland i samband med upploppen. Utöver detta har region Östs personal som arbetade under upploppet i Örebro anmält 11 tillbud eller skador. Fler anmälningar kan tillkomma framöver.

Skador och tillbud som drabbat polispersonal innefattar fysiska skador som exempelvis frakturer, stukningar, vrickningar, sårskador samt blåmärken, men kan, enligt polisen, även handla om bullerskador eller psykiska krisreaktioner efter händelserna.

undefined
Så här såg det ut i Navestad under påsdagen.

Polisen uppgav på tisdagen även att polisiär utrustning stals i samband med upploppen – dock stals inga vapen. Polisen vill dock inte precisera vad det är för utrustning som stals och hänvisar till "polisstrategiska skäl och sekretess". På filmbilder som publicerats på sociala medier framgår dock att bland annat klädesplagg med polisens symbol stals. 

Under den gångna helgen har ytterligare två personer gripits misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt våldsamt upplopp kopplat till upploppen i Östergötland. 

"Utredningsarbetet är intensivt efter upploppen i Navestad och Skäggetorp under påskhelgen och antalet misstänkta väntas öka när utredningen går framåt", skriver polisen på sin hemsida. 

De tre personer som skadades när polis avlossade varningsskott i Navestad, har lämnat sjukhuset. Två av dem kunde lämna sjukhuset samma kväll. Alla tre som skadats vid skottlossningen är fortsatt misstänkta för brott. "Polisen kommer inte att kommentera de avlossade skotten mer i detalj då det eventuellt kan försvåra eller påverka utredningarna", skriver polisen vidare. 

undefined
En större folkmassa befann sig vid Skäggetorp centrum på påskdagen.

Det utredningsarbete som bedrivs efter upploppen uppges vara omfattande och polisen går igenom stora mängder filmer och bilder för att klargöra händelseförloppet och identifiera misstänkta.

Ännu så länge är två personer häktade i Norrköping och två i Linköping. 

– När utredningen går framåt kommer antalet misstänkta att öka. Nu i helgen greps ytterligare två misstänkta gärningspersoner. Vi lägger nu mycket tid på att klarlägga händelseförloppet för att kunna lagföra gärningspersoner. Det här grova våldet kommer inte att passera utan konsekvenser, säger Mikael Backman, kommenderingschef i polisregion Öst, i pressmeddelandet. 

Mikael Backman säger att polisen under skärtorsdagen fick "omgruppera" i Skäggetorp, men att myndigheten var bättre förberedd på påskdagen. 

– Vi har agerat med en strategi för att hantera det kraftigt dynamiska och livsfarliga läge som uppstod under upploppens gång. Vi möttes av ett våld riktat mot polis som vi inte varit med om förut, säger han. 

undefined
En pressfotograf som var på plats i Navestad fick all sin kamerautrustning stulen.

Malena Grann, regionpolischef i polisregion Öst, säger i ett uttalande att hon har förtroende för de medarbetare och chefer som hanterade händelserna i de bägge östgötska städerna. 

– De individer som genom dessa gärningar väljer att attackera oss poliser ger sig på hela vårt demokratiska system. Det är självfallet ett misslyckande när människor skadas och polisbilar brinner. Jag har förtroende för de medarbetare och de chefer som hanterat händelserna under de förutsättningar som fanns i påskhelgen. 

Blåljussabotage

Brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet kan användas vid brott där personer medvetet försöker förhindra eller försvåra för yrkesgrupper inom till exempel polis, räddningstjänst, sjukvård och brandkår att utföra sina arbetsuppgifter vid utryckning på akuta händelser.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!