Så många östgötar skadas i vården

Allt fler skador i vården anmäls. I hela landet ökade anmälningarna med 3,6 procent förra året, i Östergötland med 2,7 procent. Ändå är det fortfarande så att många allvarliga vårdskador aldrig anmäls.

Foto: Hasse Frominder

ÖSTERGÖTLAND2015-02-25 17:30

– Det finns flera förklaringar till att anmälningarna ökar, säger Martin Magnusson, vårddirektör i Region Östergötland. Vårdpersonalen har blivit bättre på att informera om möjligheten att anmäla, och det har de laglig skyldighet att göra. Patienter och anhöriga har blivit mer medvetna om möjligheten.

Genom patientförsäkringen (LÖF) kan patienter får ersättning om de skadas i vården.

Förra året anmäldes 740 skador i Östergötland, 20 fler än året innan. I hela landet anmäldes 14 400 skador.

– Man behöver inte kunna bevisa att någon har gjort fel eller missat något, säger Martin Magnusson, en anmälan innebär inte att man anklagar eller kritiserar någon. Det är i stället en sorts försäkring, en rättighet man har, som alla landsting betalar för.

I flera år har skadeanmälningarna ökat. Enligt lagen blir det bara ersättning om skadan hade kunnat undvikas vid vård och behandling. Att vården inte leder till önskat resultat ger inte rätt till ersättning.

73 procent av anmälningarna i Östergötland handlade om sjukhusvård, 11 procent om primärvård och lika mycket om tandvård. Det är skador inom ortopedi, kirurgi och andra verksamheter som ofta gör operationer som anmäls mest. Det är skador som inträffar i samband med operationer som oftast anmäls.

– Det är inte negativt att anmälningarna ökar, säger Martin Magnusson. Jag skulle bli mer orolig om de minskade! Det händer tråkiga saker inom vården, och det är bra att de bli anmälda. De hjälper vården att undvika nya skador.

Förra året betalade 537 miljoner kronor ut i ersättning till patienter och efterlevande i hela landet. Ungefär 37 procent av alla anmälningar leder till ersättning. Det antalet ökar inte i samma takt som antalet anmälningar – kanske för att fler känner till möjligheten att anmäla och också gör det, samtidigt som vården egentligen inte har blivit osäkrare.

Fortfarande är det många skador som inte anmäls, upp till 80 procent enligt en doktorsavhandling från 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om