Så många östgötar är överviktiga

Dags att ta tag i övervikten? Det kan vara lättare sagt än gjort, särskilt som vissa bantningsmetoder inte är så lätta att följa.

Foto: Bertil Ericson / TT

Östergötland2017-04-23 20:00

Blev det kanske lite för mycket godsaker i påskhelgen? Eller känns det bara som att det börjar bli dags att dra åt svångremmen inför "beach 2017"? Det är lätt att hamna i bantningstankar när våren kommer och man snart ska lätta på de tjocka vinterplaggen och visa det som finns därunder.

Läs mer:Halva befolkningen är överviktig eller fet

Ungefär hälften av den svenska befolkningen mellan 18 och 84 år är överviktig, eller lider av fetma. Det visar Folkhälsomyndighetens rapport om folkhälsan i Sverige 2017. Östgötarna utgör inget undantag. Under 2016 var 42 procent av de östgötska männen överviktiga, och 29 procent av kvinnorna. 17 procent av den östgötska befolkningen, både män och kvinnor, beräknades väga så mycket att de leda av fetma. Uppgifterna baseras på Nationella folkhälsoenkäten som genomförs varje år av Folkhälsomyndigheten.

Men om man vill ta tag i sin övervikt, hur är det med bantningsmetoder och dieter? Vad funkar och vad funkar inte? Genom åren har det dykt upp den ena metoden märkligare än den andra. Eller vad sägs om en kost på enbart kex och potatis uppblött i ättika? Många av de bantningsmetoder som finns lovar snabb viktnedgång och ett förträffligt resultat. I bildspelet ovan (framtaget av nyhetsbyrån TT, Tidningarnas Telegrambyrå), ser du några av alla metoder som funnits genom tiderna. Kanske minns du ännu fler?

Livsmedelsverket har i alla fall sin bild klar: Grunden för all viktnedgång är att få i sig färre kalorier än vad man gör av med. Men det är inte alltid så lätt att bryta gamla vanor och mönster. Det finns inte en metod som passar alla, menar de, utan det gäller att hitta ett sätt som fungerar för just dig.

Läs mer:Om kostråd och matvanor (extern länk - Livsmedelsverket)

Tips för viktnedgång

Skriv upp allt du äter och dricker under några dagar för att få koll på dina matvanor. Utifrån det kan du bestämma vilka förändringar som behöver göras.

Dra ner på feta, söta och näringsfattiga livsmedel.

Håll koll på dryckerna! Det är lätt att få i sig för mycket kalorier genom söta drycker eller alkohol.

Ät mycket av fiberrika grönsaker, frukt, rotfrukter, bönor, fisk, fågel, fullkornsprodukter och magra mjölkprodukter. De mättar bra men utan att du får i dig för mycket energi.

Ät regelbundet för att få ordning på matvanorna och undvika onödigt småätande

Rör på dig varje dag. Nöj dig inte med träningspass, vardagsmotionen är den viktigaste.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om