De senaste 15 åren har totalt tolv personer i Östergötlands län fått uppsöka läkarvård på grund av skador i anslutning till fyrverkeriskjutning, enligt Socialstyrelsens sammanställning. Antalet olyckor per år pendlar mellan noll till tre i länet.
– Var nykter och följ bruksanvisningen. Det är de två bästa råden jag har, säger Ann-Sofie Eriksson, enhetschefchef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Raketer på pinne är överrepresenterade bland riskfyllda pyroteknikartiklar. Eriksson har en teori om varför.
– Det kan vara för att man har tänt på en stubin och så har fyrverkierna inte kommit iväg direkt och då går man fram tidigare än vad man ska.
Men efter 1 juni 2019 kommer möjligheten att använda den klassiska raketen på sin egen trädgård mer eller mindre försvinna. Då kommer det krävas tillstånd och en pyroteknikutbildning för att skjuta upp raketer med styrpinne.
– Den typen av produkter kommer inte att kunnas köpa över disk för allmänheten. Men det kommer fortfarande vara tillåtet att använda det vi kallar för tårtor och fontäner, säger Eriksson.
I centrala Linköping krävs det tillstånd att använda alla typer av fyrverkerier – även på nyårsafton. Däremot är det fritt fram att skjuta raketer utanför innerstan från klockan 18.00 till 03.00 dagen efter, men endast under nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.