Förra året fälldes 1 436 älgar i länet. Det var betydligt färre än de 1 846 älgar som jägarna i Östergötland fått rätt att skjuta.
I år har länsstyrelsen i Östergötland beslutat att 1 720 älgar får fällas fram till och med den 31 januari när älgjakten upphör. Det är det lägsta antalet sedan år 1971.
Östergötland är indelat i åtta älgförvaltningsområden och inom varje område har länsstyrelsen utsett en älgförvaltningsgrupp bestående av tre företrädare för markägarna och tre företrädare för jägarna. Gruppen ska bland annat formulera en förvaltningsplan för området. Planen ligger sedan till grund för avskjutningsmålet för respektive område.
– Älgstammen har medvetet minskats de senaste tio åren, i syfte att få ner betesskadorna på skog. Trots en minskad älgstam har skadorna dock inte minskat i samma takt. För att lyckas få ner skadorna krävs ytterligare insatser i att minska det totala betestrycket av övrigt klövvilt, såsom rådjur, dov- och kronhjort, säger Emil Jarkrans, vilthandläggare på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
För den som inte jagar men planerar att vistas i skog och mark under jaktperioden finns saker som kan vara bra att tänka på enligt länsstyrelsen:
Alla har rätt att röra sig i skogen under tiden det bedrivs älgjakt, men det är viktigt att visa hänsyn till varandra.
Har du hund – håll den gärna kopplad i skog och mark!
Var uppmärksam och ta det lugnt när du kör bil – älgar, vilda djur och jakthundar kan plötsligt dyka upp på vägen.