Skolor och företag håller skräpplockardagar i samarbete med Håll Sverige Rent (HSR) – och för sex år sedan infördes skräpboten. Trots detta ökar nedskräpningen i landet, enligt HSR:s mätningar.
HSR vill att polisen skriver fler böter. Fyra stycken delades ut totalt i region öst under de fem första månaderna av 2017. Det är för lite, anser Johanna Ragnartz som är VD på HSR.
Men orsaken till det är enkel, enligt Anders Arvidsson som är stationsbefäl hos polisen i Norrköping.
– Det är ju så att vi inte är så många som jobbar. Det är en resursfråga. Vi ska jobba med det vi ser, och ser vi någon som skräpar ned så är det meningen att vi ska ta tag i det, prata med personen eller rapportera det, säger han.
Johanna Ragnartz har ett förslag på hur polisen kan jobba.
– Har vi en lagstiftning som ingen verkställer så blir den väldigt tunn och innehållslös. Jag tror att det är viktigt att bötfälla för att statuera exempel. Att göra räder ungefär som man gör med fortkörning. Det räcker med att polisen gör ett nedslag just nu under sommarperioden, går ut en kväll i parken, säger hon.
Om boten inte fungerar vill Johanna Ragnartz införa något annat verktyg mot nedskräpningen, till exempel att kommunen tar en avgift.
– Men det är ju bara polisen som har möjlighet att rapportera folk, säger Anders Arvidsson.
Förutom böter kan den som skräpar ned få fängelse, dock max ett år.
– Till exempel ett glasspapper på marken kostar 800 kronor.